A Védák bölcsessége

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából jelent meg Megyeri Flóra fordításában dr. Kush Visser különleges kötete, A Védák bölcsessége mindenkinek.  A szerző az ájurvédikus tudományok professzora, több mint harminc éve tanítja és gyakorolja a transzcendentális meditációt, világszerte jó kétezer-ötszáz tanítványt oktatott, s természetesen mindegyik tanítványának személyre szóló mantrát adott.
Most megjelent kötetéről, a transzcendentális meditációról és persze a Védákról a fordító, Megyeri Flóra segítségével beszélgettünk a Vörösmarty téren szorgalmasan dedikáló dr. Kush Visserrel.

Hívei között hírességek
Talán az olvasók egy része nem tudja, ezért elöljáróban érdemes elmondani, hogy a transzcendentális meditáció egy meditációs módszer, melyet Maharishi Mahesh indiai jógi kezdett el aktívan tanítani, 1955-ben Indiában, majd az ötvenes évek végétől szerte a világban. Hívei között olyan hírességek is akadtak, mint a Beatles és a Beach Boys együttes tagjai, Katy Perry, Clint Eastwood vagy Oprah Winfrey. Nem meglepő tehát, ha a mozgalom hamar népszerű lett. Az elmúlt fél évszázad során a meditáció a világ egyik legismertebb önfejlesztő módszerévé lett, több mint hatmillióan sajátították el világszerte.
– Magam is így lettem holland polgárból, spirituális tanító – magyarázta a szerző.  – Személyesen találkoztam Maharisivel, és a transzcendentális meditációval. Lenyűgözött az új tudás és lassan-lassan magam is képzett mester lettem, tanfolyamokat tartottam. 
– Úgy tudom, új könyve Indiában is megjelenik. Mit tud mondani a hinduknak egy európai? Hiszen mégiscsak India a transzcendentális meditáció szülőhelye… És alighanem a Védákat is jobban ismerik, mint mi.
– Az indiaiak többsége már elvesztette a hajdani bölcsességet. Ők is a modern materialista szemlélet képviselői. Ugyanúgy az anyagi problémák rabjai, mint mi, európaiak. Többségüknek éppen úgy szüksége van arra, hogy megtalálja a kivezető utat a materializmus csapdájából, mint akárki másnak.
– Hogy fogadják Önt Indiában? Nekem az az érzésem, hogy hitelesebben tudna beszélni az ősi indiai kultúráról egy hindu bölcs, mint egy fehér ember.
Azt hiszem, hogy az előadásaim, meditációs tanfolyamaim mély benyomást tettek a hallgatóimra, Európában és Indiában egyaránt. Az a tudás, amit én átadni próbálok tanítványaimnak, nincs a születéshez kötve, nem függ a származástól, nem áll összefüggésben a szociális háttérrel. Sőt, sok tekintetben éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy mindezek dacára, mindezektől függetlenül eljuthatunk egy magasabb tudatállapotba. Talán ezt az igazságot látják bennem, európaiságomban az indiaiak...

Vallásoktól független technika
Érdemes itt elmondani, hogy a Maharishi-féle meditáció során a gyakorlók egy személyre szabott hangsort, mantrát ismételgetnek. A módszer hívei szerint ezáltal egy rendkívül mély nyugalmi állapotot érnek el, ami alatt a stresszek és feszültségek feloldódnak. Maharishi a maga módszerét univerzális, vallásoktól független szellemi technikaként tanította, melynek során az elme „egy csendes, mégis teljesen éber, tudatos állapotba merül, miközben a test különleges, mély nyugalmi és ellazult állapotba jut.” Maharishi ezt az állapotot „transzcendentális tudatnak” nevezte, mely az ébrenlét, az álom és a mélyalvás állapotától különböző, negyedik tudatállapot. Állítása szerint ennek a megtapasztalása nagyfokú boldogságérzettel, békességgel és csendességgel jár együtt.
De vajon mi újat tesz hozzá dr. Kush Visser könyve a jógi által tanítottakhoz?
A könyv annak a megerősítését adja, amit érzünk, amit átélünk a meditáció során – fejtette ki a szerző. – Ugyanakkor inspirálja is olvasóit, arra buzdítja a mozgalom tagjait, hogy vegyék komolyan a meditációs munkát, s persze azokhoz is szól, akik még soha nem találkoztak az ősi indiai hagyománnyal. E könyvből nagyon magas szinten érthetik meg, miféle tudást hagytak ránk elődeink. És ebben az értelemben a könyv az örök bölcsesség kifejeződése is.

Világkorszakok változása
A szanszkrit eredetű Véda kifejezés bölcsességet jelent. A Védák szent könyvei adják az óind bölcselet legősibb alapjait. Négy Véda létezik: A Rig Véda a tudás himnuszainak gyűjteménye. A Száma Véda legnagyobb részt a Rig Védából származó – meghatározott dallamra énekelt – himnuszok liturgikus válogatása. A Jadzsur Véda áldozati szertartások leírása. Az Atharva Véda pedig főként a betegségek ellen alkalmazható, és egyéb eseményekkel kapcsolatos formulákat tartalmazza. Mivel a könyvek, a hagyomány szerint évezredes tudást tartalmaznak, s természetesen számtalan magyarázatuk is született, felmerül, hogy vajon miben más Kush Visser könyve, mint az összes többi, évezredek alatt született Véda-interpretáció.
Nem én vagyok az interpretáló– nézett rám tisztázó szándékkal az író. –  Én tulajdonképpen csak lejegyeztem a végtelen bölcsesség sugallatait. A Védákat évezredekkel ezelőtt írták. A magyarázatai pedig új és új formákban jelennek meg...
– Gondolom, ahogy változnak az évezredek, a korok, az életmód, a szemléleti keretek, új és új magyarázatra van szükségük az embereknek?
Nem.  A magyarázat minősége, milyensége, tartalma és formája a világkorszakok változásaitól függ. Amikor a Védákat írták, akkor még mindenki értette a szöveget, a tartalmat, az üzenetet. A korszakok változásával elveszett ez a tudás, vagy inkább nyitottság, s nekünk az a dolgunk, hogy ezt újraépítsük. Akik meditálnak, akik jógáznak, akik részt vesznek a transzcendentális meditáció programjain, olyasmit értenek meg, amit a többiek manapság nem képesek felfogni. De ez nem függ össze sem az életmóddal, sem a szemlélettel, sem a technika, a tudomány, vagy éppen a társadalom állapotával. Ez a világkorszak változásainak következménye, ahogy a megértés sem a társadalmat, vagy a technikát változtatja meg, hanem egyik világkorszakból vezet a másikba.

Elégedett emberek
A transzcendentális meditációnak az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekedett a népszerűsége. Ma a világon mintegy hatmillió híve van. Igaz, amióta meghalt Maharishi Mahesh jógi, s a mozgalom elvesztette karizmatikus vezetőjét, a lendület alábbhagyott, és mintha az guru által kijelölt irány is bizonytalanná vált volna.
Az elmúlt években, főleg az Amerikai Egyesült Államokban sokszor és sokan hevesen támadták a mozgalmat. Protestáns-fundamentalista csoportok, katolikus kezdeményezések azt hangoztatják, hogy a transzcendentális meditáció – Maharishi állításaitól eltérően – korántsem mentes a vallási nézetektől, és a hinduizmus szálláscsinálója.
Magyarországon a kilencvenes évek óta van jelen a mozgalom, egy-egy komolyabb meditációs tréning ára manapság ötven és százötvenezer forint között van. Diákoknak, nyugdíjasoknak, munkanélküli könyvvel rendelkezőknek, családoknak kevesebb, felnőtteknek több. A tanfolyam számos oktatási központban akkreditált képzésnek minősül, tehát céges számlát kérve az ára költségként elszámolható. Egy kurzus 465 perces, amelyből 75 perc személyes foglalkozás, de az ár tartalmazza a személyre szabott mantrát, ami nélkül nem működik a transzcendentális meditáció.
A Vörösmarty téren dr. Kush Visser tanítványai közül nagyon sokan megjelentek.  Rajongással vették körül tanárukat, dedikálást kértek frissen megvásárolt könyvükbe, s a szerző valamennyiükre szánt egy ölelést, egy kézfogást, egy-két kedves szót.
Mosolygós, elégedett emberek vitték haza A Védák bölcsességét.