Spanyol győzelem a Kódexben

Hetek óta vártuk és tegnap gyorsan el is telt az idei Kulináris Kódex. Az immáron második alkalommal megrendezett esemény meghívott vendége Lajos Mari kulináris szakértő volt, akivel Rácz András – a programot is szervező – Könyvkultúra Magazin főszerkesztője beszélgetett. A kellemes hangulatról, természetesen a finom illatok és a még finomabb ételek mellett, a Créme de la pop zenekar gondoskodott. A belépőjegyet a legtöbb vendég igyekezett kiváltani, így sokféle lekvár és számos fánk került az asztalra.

Négymillió eladott szakácskönyv

Lajos Marit szinte mindenki ismeri, hiszen ki ne találkozott volna már anyukája, vagy nagymamája polcán egy-egy szakácskönyvével. Napjaink Horváth Ilonája nem ír blogot, viszont könnyedén áttekinthető, rendszerezett weboldalán a mai napig közzé teszi a hagyományokra és különböző vidékek, országok, tájegységek jellegzetességeire épülő receptjeit.
Rácz András ügyes kérdező, Lajos Mari pedig kiváló interjú alany. A körülbelül húsz perces beszélgetés során olyan érdekességeket tudhattak meg a jelenlévők, – és most a cikk olvasásával Ön kis Kedves Olvasó – mint, hogy Lajos Mari szakácskönyvéből az első példány óta (amely akkor hetvenezer példányban jelent meg, ami már önmagában figyelemre méltó információ) a mai napig mintegy négymillió példány kelt el. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel megtalálható egy-egy darab minden magyar háztartásban. Azonban nem feltétlen csak a magyar könyvespolcokon találunk belőle bőven, ugyanis egy-egy könyve nyolc nyelven is megjelent.

Nők és férfiak
Az olasz-magyar szakos tanárból lett kulináris szakértő, – saját bevallása szerint – finomat főzni akkor lehet, ha van akinek, akiknek szeretettel tudunk főzni. A szakácsmesterséget autodidakta módon tanulta, ha ma kezdené, akkor biztosan elutazna, ahová csak tehetné, hogy helyben ismerhesse meg egy-egy finomság adott tájra jellemző elkészítési módját.
Véleménye szerint a férfiak jobban főznek, mint a nők. Mint mondta: „Sokkal bátrabbak a konyhában, merészebbek a fűszerhasználatban stb. éppen ezért, ha minden férfi rákapna a sütés-főzés ízére, hamar átvennék az uralmat a nőktől.” Nem hisz a véletlenekben, a vaj kontra margarin háborúban középutas megoldásként az olívaolajra esküszik és vannak még tervei, amikről babonából nem árult el nekünk semmit. Azt viszont igen, hogy legalább hatvanféle fánkot ismer és tud elkészíteni, a kedvence a nálunk is népszerű szalagos fánk, ami Németországból származik.
A beszélgetést követően a Kódex Könyváruház vendége végigkóstolt minden fánkot, lekvárt és szavazni sem felejtett el. Az anonim szavazást egyedül ő szignózhatta, hisz az ő voksa duplát ért. Ez a szavazatszámlálásnál döntőnek is bizonyult.

Churros
A belépőjegyként leadott és ezzel egyenes úton benevezett fánkok és lekvárok, ahogy azt a szervezők ígérték, tehát meg is méretettek. Mindenki kóstolt szorgalmasan, rövid idő alatt össze is álltak a szavazatok, jöhetett a számlálás. A fánkok versenye szoros volt, így a Lajos Mari által leadott szavazat döntött és ezáltal győzedelmeskedett a Churros nevű fánk.
Itt kicsit ismeretet terjesztenék, ugyanis ez a fánkféle nálunk kevésbé ismert, mint például a jó öreg szalagos fánk. Szóval, aki ismeri ezt a fánkfélét, egy mozzanatnyit görgethet az egerén, de hátha mondok/írok azoknak is újat. A churro egy spanyol édesség, ami Spanyolországon kívül népszerű még Mexikóban, Argentínában és Franciaországban is. A sütőport vagy élesztőt sem igénylő, sült tésztarudacskákat tálalhatjuk cukorba mártogatva, de találkozhatunk csokoládéval vagy vaníliával töltött változattal is. A nyertes hölgy ezúttal mexikói verzióban tálalta, azaz fahéjjal megszórva, csokiszószt mellékelve. A közönségnek és a zsűrielnöknek is ízlett, úgyhogy egy értékes könyvcsomaggal is megjutalmazták a szervezők a különleges fánkot hozó leányzót.
A lekvárok versenyében is egy különlegesség nyert, ugyanis azért lássuk be, hogy sárgadinnyéből nem minden háztartásban főznek lekvárt. Itt a szavazatok egyöntetűek voltak, ugyanakkor ismét megegyeztek Lajos Mari ízlésével is. A lekvár kategória büszke nyertese, szintén egy könyvcsomaggal térhetett haza.
A fánkevés után pedig a Créme de la pop zenekar – Gál Csaba Boogieval a mikrofonnál – segítette a gyors kalóriaégetést, jó kis talpalávaló muzsikájukkal. A kilencvenes évek magyar pop slágereit swing stílusban feldolgozó együttes, régebbi és új dalaikat is eljátszotta, megkoronázva a remek hangulatú estét.
Aki lemaradt, bánhatja, de a szervezők ígérik, hogy jövőre szintén a farsangi szezon keretében egy estére újra a gasztronómia kapja a főszerepet a budapesti Kódex Könyváruházban.

Fotók: Szappanos Csenge