Egy nemkívánatos memoár

Helmut Kohl engedélye nélkül ad ki könyvet a volt kancellár memoárjainak összeállításában közreműködő úgynevezett szellemíró, a kötetben közölt idézetekben Kohl durva szavakkal illeti számos egykori politikustársát – írta a távirati iroda.

Kié a hangfelvétel?

Heribert Schwan több mint hatszáz órányi anyagot rögzített a volt kancellárral 2001-2002-ben folytatott beszélgetésekből, amelyek alapján  eddig három vaskos – egyenként több mint ezer oldalas – kötet készült a volt kancellár életútjáról. A tervezett befejező, negyedik kötet nem jelent meg, mert a közös munka megszakadt, és a felek bíróságon vitatkoznak arról, hogy kit illet meg a hangfelvételek feletti rendelkezés joga – jelentette az MTI.
A köteteket Helmut Kohl neve alatt összeállító szellemíró – akinek álláspontja szerint őt már nem kötik a titoktartást előíró eredeti megállapodások – a visszavonult konzervatív politikus hozzájárulása nélkül  készített egy válogatáskötetet, amely a tervek szerint október 13-án jelenik meg.

Durvult a volt kancellár
A Der Spiegel című hírmagazinban előzetesen közölt részletek alapján Kohlnak, pályafutása végén igen rossz véleménye volt pártja, a CDU két csoportjáról. Az egyik az a csoport, amely 1989 szeptemberében – a magyarországi határnyitással egy időben – a brémai pártkongresszuson meg akarta buktatni. A volt pártelnök-kancellár ezt a társaságot a „brémai muzsikusok” néven emlegette a Heribert Schwannal folytatott beszélgetéseken.  A csoporthoz tartozott Christian Wulff volt államfő is, aki akkoriban a CDU alsó-szászországi vezetője volt, és akiről Kohl azt mondta, hogy „nagyon nagy áruló, ugyanakkor egy nulla".
A másik csoportba azokat sorolta, akik szembefordultak vele, amikor 1999-ben kirobbant a pártot a története legsúlyosabb válságába taszító adománybotrány. Ekkor történt, hogy a CDU gazdálkodásában súlyos szabálytalanságokat mutattak ki, kiderült, hogy a párthoz több millió márka névtelen adomány érkezett törvénytelen módon. A botrány miatt szembefordult Kohllal a pártfogoltjaként számon tartott jelenlegi pártelnök-kancellár, Angela Merkel is. A volt NDK-ban felnőtt, a CDU-ban 1989 vége óta dolgozó politikusról Kohl egyebek között azt mondta, hogy kezdetben „nem tudott rendesen késsel-villával enni, a hivatalos vacsorákon többször rá kellett szólnom".

Hamarosan az üzletekben

Steffen Seibert kormányszóvivő nem kívánta kommentálni a kancellárra vonatkozó megjegyzéseket. Kohl egyik pályatársa, Bernhard Vogel, a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány tiszteletbeli elnöke azonban hétfőn a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a volt kancellár ma már biztosan másként értékeli Angela Merkel személyét és tevékenységét, a felvételeket pedig Helmut Kohl személyes dokumentumaiként kell kezelni, amelyek nem tartoznak a nyilvánosságra. Hozzátette: figyelembe kell venni azt is, hogy Kohl 2001-2002-ben nehéz helyzetben volt, hiszen felesége súlyos betegségen szenvedett, politikai életműve pedig az adománybotrány és az ellenzékbe szorul CDU válsága miatt veszélyben forgott.
A Focus hírmagazin szerint Kohl megbízta ügyvédeit, hogy akadályozzák meg a könyv megjelenését. A kötetet gondozó müncheni Heyne kiadó hétfőn azt közölte, hogy nem kaptak felszólítást az előkészítő munka leállítására, és az eredeti terveknek megfelelően elkezdték kiszállítani a megrendelt példányokat a könyvesboltokba.