Dedikálások, programok, érdekességek

Április 24-én nyílik a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a Millenárison. A magyar könyvkultúra egyik legjelentősebb rendezvényét dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úr nyitja meg. A fesztivál idei díszvendég-országa Törökország, díszvendég-írója pedig a finn Sofi Oksanen lesz. A nagyszabású rendezvényen idén is önálló standdal jelenik meg a Könyvtárellátó Nonprofit Kft, ahol szerzők, kiadók mutatják be köteteiket.

Levelek Burmából
A Kello egyik legérdekesebb rendezvényén, a Millenáris Márai Sándor termében április 25-én, pénteken, 12. 30-tól 13.30-ig sajtónyilvános rendezvény keretében mutatja be Aung Szan Szú Csí Nobel-békedíjas burmai politikus első Magyarországon publikált kötetét, a Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent Levelek Burmából című könyvet. A mianmari ellenzék Nobel-békedíjas vezetője egy, a szabad világ számára teljesen ismeretlen szemszögből láttatja politikai harcait. A könyv a tisztességről, a kölcsönös tiszteletről, párbeszédekről, az ellentétes gondolatokból való folytonos tanulásról szól.
A könyvbemutatón a burmai politikus munkájával kapcsolatos előadást tart Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Mrs. Tint Tint Lwin, Magyarország kijelölt mianmari tiszteletbeli konzulja, és John Shattuck, a Közép-európai Egyetem rektora.  A rendezvény háziasszonya Gál Kinga, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnöke lesz.

Kelet csodái
A Könyvtárellátó pavilonjában találkozhatnak majd az olvasók Sári Lászlóval, akinek közelmúltban jelent meg A nő máshol van című, nagy sikerű könyve. A József Attila-díjas író a sajátos asszonyi létezésmód kérdéseit körüljárva keres választ arra a kérdésre, meddig terjednek, meddig bővíthetőek határaink. Sári László április 25-én, péntekeken, 14 órától dedikálja könyveit.
A Kelet Kiadó Zsidó közmondásokat összegyűjtő új kötetét a szerkesztő, Halasi Zoltán József Attila-díjas költő, író, műfordító ugyancsak 25-én, péntekeken, 14 órától dedikálja. A holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódó megemlékezés-sorozathoz is köthető könyv az elpusztított kelet-európai jiddis kultúra szellemét eleveníti föl. A kötetben szereplő közmondásokat a XIX. században gyűjtötte össze a zsidó folklorisztika úttörője, Ignatz Bernstein. A zsidó népi közmondások e számunkra is ismerős kelet-európai valóságnak hol sima, hol görbe tükrei.

Mese és valóság
Telegdi Ágnes 26-án, szombaton 15 órától dedikálja megjelent könyveit. Az Aranykönyv-díjas írónő, akinek történeteit – legfőképpen Barnabás meséit – a felnőttek is gyermeki rajongással olvassák, egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy gyermekkorának meghatározó élményei közé tartoztak a közös mesedélutánok.  „A mesék varázslatos világa már egész pici koromban megérintett. Szüleim minden nap meséltek nekem és a húgomnak egészen 14 éves koromig. Családi életünk egyik legfontosabb része volt a mindennapi mese. Hétvégenként pedig sokszor a szomszéd gyerekek is átjöttek, ilyenkor édesanyám nagy, közös meseolvasást tartott. Boldogan hallgattuk a szebbnél szebb meséket. Évekkel később, a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán már a másik oldalról vizsgáltam a meséket. Egészen pontosan a mesék szerkezetét, fajtáit, dinamikáját, a mesére való beállítódást. Azután elkezdetem írni a saját meséimet, és figyelni a hatásukat…”

Kicsiknek, nagyoknak
Rusz Edit elismert szaktekintélynek számít a párkapcsolatok és a szexualitás témakörében. Könyveiben szinte minden korosztályt megszólít. Az Ariadné fonala a serdülőkor problémáit elemzi, A testiségről őszintén és a Viagra a felnőtt korosztályt szólítja meg. 2012-ben a kicsikre is gondolt, az Aranyporban fürdő királylány a mesék birodalmába kalauzolja a kisebb olvasókat. „Azért fogtam mesekönyv írásába, mert ha nem is közvetlenül, de közvetetten hatnak a fantáziánkra és a fantázia elengedhetetlen a jó szexualitáshoz. Hinnünk kell a szép jelenben és jövőben, hinnünk kell önmagunkban, a csodában, a szerelemben, a család szentségében, a hivatásban, hogy valamit letettem az asztalra, ami szebbé, tisztábbá, boldogabbá teszi földi életünk rövid kalandját” – nyilatkozta mesekönyvével kapcsolatban Rusz Edit, aki 27-én, vasárnap 11 órától dedikál a Kello standjánál. 
 

CÍMKÉK:

Közélet