Mi tette naggyá Amerikát?

Bemutatták Csák János Az amerikai géniusz című könyvének kiegészített angol nyelvű kiadását Budapesten. A The Genius of America az Egyesült Államok 250 éves szellemiségét, értékeit, a szabadságeszmét tanulmányozza a napjainkban zajló folyamatok tükrében.

Kép forrása

„Az egész nyugati civilizációt lélekvizsgálat jellemzi arról, kik is vagyunk, milyen életet akarunk élni. Ezt kutatta a 250 évvel ezelőtt indult amerikai kísérlet is, és az akkor megfogalmazott értékeket érezzük most veszélyben, mindazt, amit a rendezett szabadság világának neveznek” – mondta a szerző, a kulturális és innovációs miniszter a Budapesti Corvinus Egyetem Gellért Campusán tartott eseménye.

A bemutatón Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke beszélgetett a könyvről Csák Jánossal. A miniszter hangsúlyozta, hogy az amerikai álom indulásakor a nagy alapítók visszanyúltak az ókori görögökig, ugyanazokat a kérdéseket vetették fel, amelyeket az elődök: mi a jó élet, miként kellene élni?

„Szeretem Amerikát, az amerikai géniusz híve vagyok, de az elmúlt néhány évtizedben visszatérő módon vetődik fel, megtesznek-e mindent a nyugati civilizáció jövőjéért, a zsidó-keresztény, a görög és a római hagyományok, kultúra továbbörökítése érdekében a jövő generációinak” – fogalmazott Csák János. Könyvében a szerző azt járja körbe, mi tette naggyá Amerikát filozófiai, vallási, művészeti és tudományos értelemben, és hogy mennyire időszerű mindez a mai bonyolult világban.

A magyarul 2022-ben megjelent Az amerikai géniusz című kötet angol nyelvű kiadását áprilisban New Yorkban és Washingtonban is bemutatták. A könyvet, amely az amerikai Angelico Press kiadásában jelent meg, Thomas Sneddon fordította angolra, az előszót Patrick J. Deneen amerikai konzervatív politikai filozófus írta, az utószót pedig George Friedman, az Egyesült Államok egyik meghatározó geopolitikai elemzője.