Íme a Múzeumpalota

Látványos fotókon keresztül mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) épületének gazdag építészeti örökségét, ismert és kevésbé ismert részleteit és titkait A múzeumpalota című hiánypótló új kiadvány.

Kép forrása

A kötetet, amely a múzeum gondozásában jelent meg, Mészáros Balázs, Rosta József és Vincze Judit állította össze. A múzeum épülete különleges helyet foglal el a nemzeti emlékezetben és a magyar muzeológia történetében. Az 1848. március 15-i forradalmi események egyik ikonikus helyszíneként a szabadság és hazaszeretet szimbóluma, az első hazai múzeumépületként a tudományok fejlődését és a nemzeti kultúrát szolgálja.

Az elmúlt több mint százhetvenöt év alatt otthont adott az országgyűlés üléseinek, itt állították fel köztiszteletben álló politikusok és művészek ravatalát, ide áramlottak különböző korszakok tüntető és ünneplő tömegei.

Az épülethez kapcsolódó társadalmi és politikai funkciók mellett a múzeumpalota lassan két évszázada kiállítások helyszíne, a régészeti és történeti kutatások egyik központja, de a Magyar Nemzeti Múzeum szervezetén belül a 20. század végéig itt működött az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Természettudományi Múzeum, és majdnem egy negyedszázadon át az épületben őrizték a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket.

A múzeumpalota külső megjelenésében, téralakításában és díszítésében ma is eredeti állapotát őrzi, annak ellenére, hogy belső elrendezésében sokat változott 1847-es átadása óta. Az átalakítások egyrészt változó esztétikai elképzelésekből, másrészt funkcionális igényekből fakadtak.

A Magyar Nemzeti Múzeum 1873 óta jelentet meg folyóiratokat és könyveket. Az intézmény kiadói tevékenysége, kiadványai 2021-től tartalmukban és megjelenésükben egyaránt megújultak.