Új Arany János emléktáblát avattak Karlovy Varyban

A magyar költő 1869 és 1876 között évente, összesen nyolc alkalommal járt az akkori Karlsbadban gyógykezelésen. Az új emléktábla a költő egykori lakhelyének falára került a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége helyi egyesületének kezdeményezésére.

Kép forrása

Ünnepi beszédet Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó mondott. „1848. március 15. a nemzet születésnapja” – szögezte le Szili Katalin. Szerinte ez azért is fontos, mert ma már „kialakult egy olyan nemzeti összetartozás, amelynek alapját az az alaptörvény biztosítja, amely úgy fogalmaz, hogy a magyar állam felelősséget visel az egész határon túli magyarságért éljenek a magyarok a Kárpát-medencében, vagy bárhol a világon”.

A miniszterelnöki főtanácsadó köszönetet mondott a csehországi magyaroknak, hogy őrzik és ápolják azt, ami számunkra a legfontosabb, magyar anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat és védik identitásunkat. „Van itt egy olyan közösség, amely számára fontos az, hogy őrizze azt a kultúrát, amelyet Arany János fémjelez. A táblával nemcsak a nagy költőnek állítunk emléket, hanem megtisztelünk egy közösséget is, amely akár itt Karlovy Varyban, Prágában, akár a Felvidéken vagy a Vajdaságban, sokat tesz azért, hogy identitásunkat, önazonoságunkat nemcsak megéljük, de tovább is fejlesszük” – húzta alá.

Az indiai gránitból készült emléktábla Túri Török Tibor magyarországi szobrászművész alkotása. A tábla felső részén Arany János neve alatt az évszámok (1869-től 1876-ig) találhatók, a bal oldalon a költő domborműves arcképe szerepel, míg a jobb oldalon egymás alatt a következő cseh és magyar nyelvű szöveg olvasható. „Az említett években városunkba látogatott és itt tartózkodott Karlovy Vary nagy csodálója, a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, a nagyra becsült költő, nyelvtudós, tanár, lapszerkesztő. Látogatásakor minden alkalommal ebben az épületben tartózkodott és alkotott.”

Arany Jánosnak a fürdővárosi sétány melletti Vásártéren álló kastélytorony melletti egykori szálláshelyét a XX. század elején eredetileg német, majd a 2. világháború után cseh nyelvűre cserélt egyszerű fekete márvány emléktáblával jelölték meg. A ma kétemeletes családi ház Arany János korában egyemeletes volt, s a költő az első emeleten lakott.