Pottervita

Az első Harry Potter-film óta viták és vélekedések tárgyát képezi főleg a rajongók körében, hogy az eredeti szerző, J. K. Rowling számára van-e lehetőség beleszólni a film alkotói folyamatába. Az Indexen megjelent írásból nemcsak a fenti talányra adott válasz található, de a cikkíró mélyen beleturkál az író zsebébe is.

kép forrása

Az Index cikkének első felében a szerző felidézi az eddigi komplett Harry Potter-saga karriertörténetét, mind a könyvek, mind pedig a filmváltozat tekintetében. A Harry Potter-univerzum jelentőségét mutatja, hogy az egész biznisz által bonyolított forgalom okán már a The Wall Street Journal is behatóan foglalkozott Rowling és a hozzá és művéhez köthető cégek sztorijával, hangsúlyozza az Index cikke, megspékelve egy-egy csípősebb epizóddal, amikor az író és a giga hollywoodi filmstúdiók mondhatni testközelből vívták meg egymás ellen harcaikat. 

A folytatás már rátér a címbéli témamegjelölése – tudniillik a „J. K. Rowling vérre menő csatát vív” – melyből már kiderül, hogy a regényírónak milyen befolyása volt műve filmes feldolgozásaira. Ami már csak azért is igaz, mert a fent említett hajcihőnek kiegyezés lett az eredménye, vagyis – és ez a lényeg! – jön a Harry Potter-sorozat! Erről így írnak az Indexen: „Az elkövetkezendő években ráadásul még egy produkcióval fog bővülni a Harry Potter-univerzum, miután bejelentették, hogy 2026-ban érkezik egy sorozat, amely a valaha készült legdrágább lesz – a pletykák szerint 250 millió dolláros a költségvetése –, és egy teljesen új nézőközönséget céloz meg. Az egyelőre hét évadra tervezett szériára természetesen Rowling is rábólintott, akinek vétójoga van, így amennyiben a sorozatba olyan történetszálak is bekerülnének, amelyek nem tőle származnak, közbeavatkozhat – ami le is lassíthatja a forgatási folyamatokat.” A cikk végül a „szennyes” (anyagiak) kiteregetésével zárul. Elárulják, hogy 2023 év végéig J.K. Rowling mennyit zsebelt be annak köszönhetően, hogy megalkotta a gyermek John Lennon kinézetű, bájos kisfiú történetét, aki végül egy Ethan Hunt-ot és Batman-t megszégyenítő akciófigurává nőtte ki egykori mágusnebulói önmagát.