Megmenteni bárkit Európában

Puskás Panni Megmenteni bárkit című regényét jelölték Magyarországról az Európai Unió irodalmi díjára – közölte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.

Kép forrása

Az EUPL-t az Európai Kiadók Szövetségéből (FEP) és az Európai és Nemzetközi Könyvterjesztők Szövetségéből (EIBF) álló konzorcium szervezi, az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával.

A Konzorciuma pénteken hirdette ki az idei díj jelöltjeinek listáját: idén 13 országból jelöltek egy-egy könyvet. A szerzőket és regényeiket olyan nemzeti szervezetek ajánlották, amelyek jól ismerik hazájuk irodalmi színterét, és részt vesznek országuk irodalmának külföldi népszerűsítésében – olvasható a tájékoztatóban.

A 2024-es év jelöltjei:

Albánia: Rita Petro, Lindur së prapthi, Kiadó: Onufri 

Bulgária: Todor Todorov, Хагабула, Kiadó: Janet 45 

Dánia: Theis Ørntoft, Jordisk, Kiadó: Gyldendal 

Hollandia: Sholeh Rezazadeh, Ik ken een berg die op me wacht, Kiadó: Ambo|Anthos 

Izland: María Elísabet Bragadóttir, Sápufuglinn, Kiadó: Una útgáfuhús 

Lettország: Daina Tabūna, Raganas, Kiadó: Ascendum 

Magyarország: Puskás Panni, Megmenteni bárkit, Kiadó: Magvető 

Málta: Aleks Farrugia, Ir-Re Borg, Kiadó: SKS 

Németország: Deniz Utlu, Vaters Meer, Kiadó: Suhrkamp 

Portugália: Gabriela Ruivo, Lei da gravidade, Kiadó: Porto Editora 

Szerbia: Bojan Krivokapić, Vila Fazanka, Kiadó: Areté 

Szlovénia: Tina Vrščaj, Na klancu, Kiadó: Cankarjeva založba 

Tunézia: Arbia Braham, Jebel El Milh, Kiadó: Editions Arabesques 

Puskás Panni a Magvető Kiadónál megjelent első regényének főszereplője három nő, akik a boldogulásért küzdenek. A regényben különböző személyek különböző nyelveken mondják el, mi történik bennük és körülöttük: családokkal és nemzedékekkel, ismerősökkel és idegenekkel a zárt városban és a nyílt tengeren.

Az Európai Unió Irodalmi Díját (EUPL) az Európai Unió tagállamai és további európai országok feltörekvő szerzőinek elismerésére hozták létre. A díj az európai kortárs szépirodalom kreativitására és sokszínűségére hívja fel a figyelmet, célja az európai irodalom népszerűsítése és az érdeklődés felkeltése a nemzetközi irodalom iránt.

Az Európai Unió Kreatív Európa programjában részt vevő 41 ország bevonásával díjaznak kiemelkedő új irodalmi tehetségeket, az érintett országok hároméves ciklusban kerülnek sorra. A zsűri hét tagja márciusban dönt arról, hogy kinek ítéli oda idén a fődíját és az öt különdíjat. A 2024-es nyerteseket április 4-én jelentik be a Brüsszeli Könyvvásáron.