Új főigazgató a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár élén

Huszonöt év után, 2024. február 29-től új főigazgató irányítja Magyarország legnagyobb és legtöbb olvasót fogadó könyvtári hálózatának tevékenységét. Kovácsné Koreny Ágnest Budapest Főváros Közgyűlése 2023 szeptemberében, pályázat keretében választotta meg az intézmény vezetőjének. 

Kép forrása

Kovácsné Koreny Ágnes korábban az Országgyűlési Könyvtárban, majd az Országgyűlés Hivatalában dolgozott különböző vezetői beosztásokban. 2014-től a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár általános főigazgató-helyetteseként dolgozott. 

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza. Az új koncepcióban a FSZEK tagkönyvtárai információs, tudás- és közösségi központokként, valamint olyan vonzó, biztonságos helyekként jelennek meg, amelyek kihagyhatatlan célpontok, desztinációk az olvasást, a kultúrát, az élethosszig tartó tanulást és a tartalmas, minőségi életet, társadalmi és közösségi jól-létet keresők számára. 

A következő évek tervei között szerepel a Központi Könyvtár és a 47 kerületi tagkönyvtár korszerű, nyitott, befogadó és zöld könyvtári szerepének megerősítése; a közösségvezérelt, innovatív és fenntartható szolgáltatásfejlesztés; a digitális befogadás és digitális műveltség támogatása, illetve a helyi közösségek, valamint a közösségi kezdeményezések erősítése is.