„A művészet a szabadságot jelenti”

MEGJELENT: 2023. november 19., vasárnap | SZERZŐ: k.k.

Jean-Baptiste Andrea regénye, a Veiller sur elle (Őrködni felette) kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat - jelentették be kedden Párizsban.

Kép forrása

A L'Iconoclaste kiadó gondozásában megjelent csaknem hatszáz oldalas mű a 20. századi Olaszországba kalauzolja az olvasót egy ellentmondásos szerelmi történeten és a művészet iránti szenvedélyen keresztül. A zsűri a 14. fordulóban hozta ki győztesnek az 52 éves szerző regényét, ami arra utal, hogy hatalmas verseny volt idén a döntőbe jutott művek között. A Veiller sur elle végül a zsűrielnök Didier Decoin szavazatával győzött, amely két voksot ér.  

– Ez egy fantasztikus pillanat, soha nem gondoltam volna, hogy egyszer az életben ilyet fogok átélni – mondta újságíróknak Jean-Baptiste Andrea a párizsi Drouant étterem előtt, ahol 1914 óta hagyományosan egy ebéd keretében ítéli oda és adja át a zsűri a Goncourt-díjat.  – Azokra a gyerekekre gondolok, akik erről álmodoznak, és akik azt mondják magukban: nekem úgyse fog sikerülni. Azt üzenem nekik: legyetek irracionálisak! A művészet a szabadságot jelenti. Én mindig is hittem a mesékben, a történetmesélés soha nem tűnt el – hangsúlyozta.  
A dél-franciaországi Cannes-ban élő Jean-Baptiste Andrea karrierjét filmrendezőként kezdte, majd hat évvel ezelőtt abbahagyta a filmezést, és azóta minden idejét az írásnak szenteli. A Veiller sur elle a negyedik regénye. Az első világháború és a fasizmus vége között Olaszországban játszódó nagyregény néhány héttel ezelőtt elnyerte az egyik legjelentősebb könyváruház, a Fnac díját, amelyet az olvasók ítélnek oda. A könyv két főszereplőjének életét követi, a szegény családban született Mimóét, aki kőszobrásznak tanul, és Viola Orsiniét, egy gazdag család ambiciózus örökösnőjét. A fiatalok között szerelem szövődik, amelyen keresztül a fasizálódó Olaszország története bontakozik ki.  
A Goncourt-díj jelképes pénzjutalommal – csupán 10 euróval – jár, ám marketinghatása jelentős: a díjazott könyvet a francia olvasók több százezer példányban szokták megvásárolni.


Megosztás

Egypercesek

Paul Lynch kapta a Booker-díjat

Paul Lynch kapta a Booker-díjat

Prophet Song (Próféta éneke) című disztópikus családregényéért kapta az elismerést

Fixa ideáim

Kénytelen vagyok elhűlni, mennyire bele tudnak helyezkedni az írók és a rajzolók Goscinny és Uderzo modorába, stílusába

Idén is megrendezik a Hungarocomixot

Vasárnap, a Lurdy Rendezvényközpontban

A Mindszenty mítosz

Szent hazafi vagy szereptévesztő antiszemita?

Kiosztják a tegnap.ma díjakt

Írókat és költőket népszerűsít az irodalmi portál