Salman Rushdie ismét köztünk

Salman Rushdie nemrég mutatkozott előszőr nyilvános eseményen a támadás óta. A héten a brit becsületrend tagjává avatták, ahol a kitüntetés átadása után bejelentette, hogy ismét dolgozni kezdett. A világhírű írónak a tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kellett kényszerszünetet tartania az alkotói munkában.

Kép forrása

Salman Rushdie indiai születésű brit író is részt vett az amerikai PEN Club gálavacsoráján, mely az első nyilvános megjelenése volt az ellene elkövetett merénylet óta. „Remekül érzem magam (...) Egyszerűen csak örülök, hogy írók és könyvbarátok társaságában lehetek” - mondta az író, aki 2004-től 2006-ig a szervezet elnöki tisztét is betöltötte.

Kedden, a windsori királyi rezidencián a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour átadása után az író úgy fogalmazott, hogy „eltartott egy ideig”, de most már végre újra elkezdett dolgozni.

Az indiai születésű írót 2022 augusztusában egy nyilvános eseményen tartott pódiumbeszélgetésen érte támadás New Yorkban, az eseményen az üldöztetésnek kitett írók helyzetéről volt szó. A támadás következtében a jobb szemére megvakult, egyik keze pedig lebénult. Hat hetet töltött kórházban sebesülései miatt. Támadóját, a libanoni származású Hadi Matart közvetlenül az incidens után őrizetbe vették.

Múlt hét végén egy washingtoni fesztiválon Salman Rushdie arról beszélt, hogy már nem olvas olyan gyorsan, mint korábban, viszont éppen egy rövid könyvön dolgozik, amelynek témája a támadás lesz.

Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah olyan vallási határozatot (fatvát) adott ki, amelyben a megölésére szólította fel a muszlimokat az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.