Intelmek helyett versek

Megbízhatóság, magabiztosság, elfogadás, türelem - szülőként (pedagógusként) azt szeretnénk, ha a gyerekeink rendelkeznének ezekkel az erényekkel. De vajon a kicsik tudják-e, hogy pontosan mit értünk e kifejezések alatt? Major Eszter Artisjus Díjas dalszövegíró legújabb verseskönyve modern, dallamos szövegeivel ehhez a megértéshez nyújt némi kapaszkodót.

Kép forrása

A népszerű dalszövegíró nem először fordul a gyerekek felé. Korábban a Napraforgók és Holdraforgók című – utóbb megzenésítésre kerülő- verseskönyveivel már bizonyította, hogy fülbemászó, vidám versei hamar utat találnak a gyerekek szívéhez is. Új kötete, az Ilyen vagyok! – Milyen vagyok? az óvodás és kisiskolás korosztályt szólítja meg.

A legtöbb szülő valószínűleg ismeri a „jelenséget”, mikor a „Siessünk, nem illik elkésni!”, „Ne mondj rosszat másokról!”, „Ne legyél türelmetlen!” kezdetű mondatok egyszerűen leperegnek a „szelektív hallású” gyerekekről.  De mi lenne - gondolhatta a szerző -, ha hasonló intelmek helyett ezúttal versben mesélnénk nekik arról, hogy miért is fontosak ezek a szabályok? A Napraforgó Könyvkiadó gondozásában megjelent Ilyen vagyok! – Milyen vagyok? című könyvében Majoros Eszter tizenegy rövid verset kínál ehhez, melyek hol tréfás, hol komolyabb hangnemben, de mindenképpen könnyed gyereknyelven mondják el, miért is jó, ha kitartóak, elégedettek, jószívűek vagy éppen mértékletesek vagyunk.

A lendületes, fülbemászó szövegeket Major-Takács Eszter kedves illusztrációi kísérik.