Győrben is Petőfit ünneplik

Tudományos konferenciát, Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyt, valamint énekeltvers-fesztivált is rendez a Petőfi 200 emlékév alkalmából idén a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Győrben - jelentette be az intézmény igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.


Horváth Sándor Domonkos elmondta, hogy a Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából szervezett programsorozatra harmincmillió forint támogatást nyertek a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán – írja az MTI. Kiemelte: Petőfi Sándort szoros szálak fűzték Győrhöz, az 1847. január 2-án útjára induló Hazánk című kereskedelmi és szépirodalmi folyóiratban is közöltek tőle verset, a Csalogányok és pacsirták című költeményét. Petőfi a lap kiadójával, a könyvtár névadójával, Kovács Pállal személyes kapcsolatot is ápolt - tette hozzá. 

Sipos Bea, a programsorozat koordinátora elmondta, hogy Az élő Petőfi elnevezésű tudományos konferenciát március 23-án és 24-én rendezik a győri városháza dísztermében. A kétnapos szimpóziumon Petőfi alakjának, költészetének korszerűségét, a mai ifjúság általi megközelíthetőségét emelik középpontba, emellett Petőfi helyi és megyei vonatkozásait is bemutatják. A konferencia irodalmi szakértője és a kiadvány szerkesztője Jánosi Zoltán József Attila- díjas irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó vezetője.

A Hangzó Petőfi című Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyt május 19-én és 20-án rendezik a Kisfaludy Károly Könyvtárban. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet Petőfi költészetének sokszínűségére. Az előválogató során a pályázók online küldhetik be a produkciójukról készült felvételeket, a zsűri által kiválasztott versenyzők pedig a döntőn személyesen mérettethetik meg magukat. A versenyre egy Petőfi Sándor-verssel és egy szabadon választott verssel, vagy prózával lehet jelentkezni, három korcsoportban.

A Zengő Petőfi című Énekeltvers-fesztivált szeptember 8-án és 9-én rendezik. A program első szakaszában Kárpát-medencei kortárs költőket kér fel a könyvtár fel olyan versek megírására, amelyek formai vagy tartalmi vonatkozásban Petőfi költészetéhez kapcsolódnak. A kész műveket Kárpát-medencei verséneklő együttesek, szólisták fogják megzenésíteni, emellett egy új dalt is írnak Petőfi egy általuk választott versére. 

A programelemekből később kiadvány is készül. (MTI)