közel egymilliárdot értek a La Fontaine mesék illusztrációi

MEGJELENT: 2023. január 29., vasárnap | SZERZŐ: Szerk.

A La Fontaine híres állatmeséihez a 18. században készült híres illusztrációk keltek el 2,7 millió dollárért (961 millió forintért) a Christie's szerdai árverésén New Yorkban.


A tücsök és a hangya, A róka és a holló, Az ökör és a béka, valamint számos más klasszikus állatmeséhez készült részletgazdag tájképeket a 138 illusztrációt tartalmazó albumban gyűjtötték össze.

Az illusztrációkat az 1730-as évek elején festette ecsettel és fekete tintával Jean-Baptiste Oudry (1686-1755), akit La Fontaine meséinek egyik legkiválóbb illusztrátorának tartanak. Az árverésre bocsátott album az egyetlen sértetlen példány, amelyben Oudry la Fontaine-mesékhez készült illusztrációit őrzik. Mint a Christie's szakértője elmondta: létezett egy másik gyűjteményes album is, de azt darabjaira szedték, és az illusztrációkat különböző múzeumok és gyűjtemények őrzik.

Az ép albumot 1996-ban 550 ezer fontért (196 millió forintért) vásárolta meg a JE Safra gyűjtemény a Sotheby's árverésén. A szerdán New Yorkban megrendezett aukción a gyűjteménynek a 17. és 19. század közötti korszakból származó 78 darabját adták el 18,5 millió dollárért (6,6 milliárd forintért). Az album árát előzetesen 1,5-2,5 millió dollárra (534-890 millió forintra) becsülték. (MTI)

Megosztás

Egypercesek

Harcok Esztergom körül

Harcok Esztergom körül

Titkos szovjet levéltárak megnyitása után született ez a magyar könyv

Ki számítja ki a szerelmet?

Az író három tanácsot is ad, melyekkel matematikailag is igazolható a true love

A Kölykök

Ha nem vagy drogos és nem vagy leszbi, akkor mit keresel a művészéletben?

Nyílt napot tartanak az Országos Széchényi Könyvtárban

A látogatók megtekinthetik a magyar nemzeti azonosságtudat három ikonikus alkotását

Az ÁVH-ból nem lehet csak úgy leszerelni...

A Szabadság hadművelet: Hamarosan megjelenik Cserhalmi Dániel harmadik ÁVH-regénye