Berki Tamás hangszála

Regényszerű, alapvetően saját élete történeteire épülő könyvet írt Berki Tamás, mely Hangszálak címmel jelent meg. A hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese jövőre új lemezt is tervez.


„Tizenéve kezdtem írni ezt a könyvet. Néha elővettem, folyton javítgattam, aztán egy időre félreraktam, majd ismét írogattam valamit. Jazzénekes-dalszerző vagyok, de ez a Covid-pandémia hónapokon át leszorított a laptop elé” - idézte fel Berki Tamás az előzményeket. 

Ahogy a népszerű, koncertjein a humor elemeit rendszeresen használó előadóművész a könyvében fogalmaz, amolyan „korfeeling, énfeeling” a kötet, amelynek főszereplőjét, Szőkét apjából, fiából és magából gyúrta össze. „A legtöbb sztori Berki-sztori lett, van, ahol megváltoztattam a neveket, néhol a barátaim történeteit is beemeltem.” A Hangszálakból mindazonáltal kibontakozik egy életút, egy zenei pálya, miközben feltolulnak a gyerekkori emlékek, a családi sztorik, zenekarok és koncertek, nagy utazások a világban. 1986-ban például Kubában, Havannában járt, ahol maga is elénekelte egy szál gitárral a legendás forradalmi hősről, Che Guevaráról szóló dalt, a Hasta Siempre Commandantét. „Az első sor kellős közepén, tőlem két méterre zokog egy nő. (...) Mellette jobbról-balról könnyező férfiak. (...) Mindenki áll és mindenki zokog! (...) Az ügyelő valamit súg a tolmács fülébe. Mmmmm. Már tudom. Ernesto Che Guevara lánya!”

A könyv előszavát Dés László szaxofonos, dalszerző írta, aki a hetvenes években együtt zenélt Berkivel az Interbrass együttesben, és írásában felidézi az akkori időket, a hazai dzsessz fontos időszakát. A hátsó borítón Borbély Mihály, a kiváló fúvós hangszeres gondolatai olvashatók, de korábbi - László Attila gitáros - és jelenlegi - Sárik Péter zongorista - zenésztársa ajánló szavai is szerepelnek a könyvben. Az énekes elmondta: a Covid alatt dalokat is írt, összegyűlt egy lemeznyi anyag, amelyet jövőre Sárik Péterrel szeretne elkészíteni.

A 76 esztendős Berki Tamás zeneszerző, dzsesszénekes, az improvizatív scatelő stílus képviselője, aki évtizedeken át volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. Eddig öt szerzői lemezt készített, dzsessz-sztenderdeket játszott a Shabu-Shabu formációval, számos zenésszel, zenekarral, például a Benkó Dixieland Banddel dolgozott együtt az elmúlt öt és fél évtizedben. 2004-ben Szabó Gábor-díjjal, 2006-ban és 2021-ben Artisjus-díjjal, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2018-ban Gonda János-díjjal és Máté Péter-díjjal tüntették ki.

A Hangszálak című könyv a Kocsis Kiadó gondozásában jelent meg. (MTI)