Lemondott az orosz háborús propagandával vádolt zsűrielnök

MEGJELENT: 2023. január 16., hétfő | SZERZŐ: Szerk.

Lemondott a Hans Christian Andersen gyermek- és ifjúsági irodalmi díj zsűrijének elnöke, az orosz Anasztaszija Arhipova, akit sokan elfogadhatatlannak tartottak, mert tagja egy „háborús propagandát folytató” orosz művészszervezetnek.


A neves illusztrátort szeptemberben választotta meg a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) a nagyra becsült Andersen-díj zsűrijének elnökévé. Megválasztása óta a bázeli központú IBBY több nemzeti szervezete is követelte, hogy Arhipova mondjon le tagságáról az Orosz Művészek Szövetségének moszkvai szervezetében (MOCX). A szövetség ugyanis tavaly pályázatot hirdetett, amely az Ukrajna ellen indított „különleges hadműveletet” népszerűsíti. A tiltakozó tagországok - köztük Svédország, Finnország, Dánia és a balti államok - IBBY-szervezetei szerint az illusztrátor tevékenysége a MOCX-ban nem fér össze az Andersen-díj zsűrielnöki tisztségével.

II. Margit dán királynő a múlt héten megtagadta a védnökséget a díj fölött az orosz zsűrielnök megválasztása miatt, Andersen szülővárosának, Odensének a polgármestere pedig kérte az IBBY-t, hogy az irodalmi díj elnevezéséből távolítsák el a nagy dán meseíró nevét.

Az IBBY által kiadott nyilatkozatban Sylvia Vardell, a szervezet nemzetközi elnöke kiemelte, hogy Arhipovát a malajziai közgyűlésen egyhangúlag választották meg az Andersen-díj zsűrielnöki tisztségére. Hozzátette: Arhipova „szem előtt tartja a külvilág megítélését és tisztában van az IBBY munkájával és a világban betöltött szerepével”, a testület ezért elfogadta az illusztrátor lemondását. „Az IBBY határozottan és egyhangúlag elítéli Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját” - emelik ki a nyilatkozatban.

A Hans Christian Andersen (1805-1875) dán meseíró nevét viselő díj, amelyet minden páros évben adnak át, a legnagyobb nemzetközi elismerésnek számít a gyermek- és ifjúsági irodalom szerzőinek körében. Legközelebb 2024-ben ítélik oda. (MTI)

Megosztás