Közel egymilliárdot ért egy Shakespeare fólió

William Shakespeare 400 évvel ezelőtt kiadott első fóliójának egyik példánya 2,4 millió dollárért (940 millió forintért) kelt el a Sotheby's csütörtöki New York-i árverésén - számolt be róla a BBC News.


A Mr. William Shakespeares Comedies, Histories, & Tragedies (Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái) című kötetet 1623-ban adták ki, a könyv a bárd 36 színdarabját tartalmazza. A gyűjteményes kötet kiadását Shakespeare barátai, John Heminges és Henry Condell színészek készítették elő. 

Noha Shakespeare művei közül 18-at már korábban is kiadtak, az első fólió az egyetlen megbízható forrása nagyjából további húsz művének, emellett értékes forrásszövege a korábban publikáltak írásoknak is.

Az aukción az angol irodalom legfontosabb köteteként emlegetett drámagyűjteményt hét évvel az író halála után adták ki. A könyvben Shakespeare portréja, valamint Ben Johnson és más szerzők méltatása is szerepel.

Az első fólió 750 példányban készült, amelyből 232 maradt fenn a Sotheby's közleménye szerint. Az árverésre bocsátott darab a magánkézben lévő húsz kötet egyike, a többi példányt múzeumok és könyvtárak őrzik.

Az első fólió egyik példánya 2020 októberében kis híján 10 millió dollárért, akkori árfolyamon hárommilliárd forintért kelt el a Christie's New York-i árverésén. (MTI)