Visszavonták Matyi Alexandra jelölését

Újabb epizóddal bővült a magyar könyvpiac elmúlt években legnagyobb botránya, melynek középpontjában az Alexandra-cégcsoport áll. Az index.hu foglalta össze a minap, hogy a Glamour Women of the Year 2022 – Az év vállalkozója díjra való jelölés okán miként fokozódott a drámai feszültség.

Kép forrása

Az online portál már korábban is cikkezett a csődbe vitt könyvhálózatról. Akkor arról írtak, hogy 2017-ben a cégcsoport tönkre ment, a botrány lényege pedig az volt, hogy az Alexandra hálózatában terjesztett könyvek kiadó nem kapták meg jussukat, így őket is nagy kár érte. Az Index erről azt is megírta, hogy „Az Alexandra akkor azt állította, hogy azért kerültek csődhelyzetbe, mert az átvilágításukra felkért cég őket is átverte, ugyanakkor az Alexandra károsultjai szerint a kialakult helyzet abból fakadt, hogy a volt cégvezető, Matyi Dezső szabálytalanul vett ki pénzt az üzletekből.”

A cikkből az is kiderül, hogy a tulaj lánya, Matyi Alexandra a vállalatháló névadója. Pont ő került most célkeresztbe, amikor a Glamour a szokásos éves díjátadója jelöltlistájáról törölték.

Persze olvasóinkban felmerülhet a logikus kérdés, hogy az öt éve tartó botránysztori ismeretében eleve, hogy került fel a csődbe ment céghálót képviselő üzletasszony neve. A riportban megszólaltatják a Glamour magazint, mely a fenti kérdésre is válaszol: „A Glamour szerkesztősége Matyi Alexandrát is jelölte a 2022-es Glamour Women of The Year díjra az Az év vállalkozója kategóriában. Tették mindezt annak elismeréseképp, hogy Matyi Alexandra a hazai könyvpiac megújításának aktív résztvevője. Ez a jelölés azonban komoly ellenérzéseket váltott ki a hazai könyvkiadói szakmán belül az Alexandra kiadói csoport üzleti előtörténete miatt. Az ő szavukat meghallva, és belátva ennek a szakmának a mély érintettségét, úgy döntött a szerkesztőség, hogy visszavonja a jelölést.”

A cikkíró megszólaltatta Galambos Ádámot, a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének vezetőjét, aki a kínos helyzetre reagálva többek között kifejtette, hogy óriási megdöbbenéssel fogadta Matyi Alexandra jelölését. Galambos hozzátette, hogy Matyi Alexandra nem vállalhat felelősséget édesapja üzleti munkájáért, de a sikeres üzletasszonyok megmérettetésén egy négymilliárdos tartozással bíró cég képviselőjeként mégis, hogy állhatott volna a közönség és a szakma elé. Az egész Alexandra-ügynek még nincs vége, a kárpótlásra váró könyvkiadók bizonyára nem hagyják annyiban ezt a gigantikus veszteséget és megpróbálják valahogy behajtatni, illetve rendezésre bírni Alexandráékat.