Folytatódnak a Pilinszky-irodalomórák a Kertész Imre Intézetben

A hanganyagokkal, filmrészletekkel színesített interaktív foglalkozások szeptember végén kezdődtek az Intézet féléves centenáriumi programsorozatának keretében és csaknem 200 középiskolás vett részt az órákon. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Kertész Imre Intézet jövőre is várja a középiskolás osztályokat.

Kép forrása

Nagy sikerű irodalmi-kulturális rendezvényekkel, tablókiállítással, emlékbélyeggel és új zenei alkotások inspirálásával tisztelgett Pilinszky János születésének 100. évfordulója előtt a Kertész Imre Intézet 2021-ben. A Pilinszky-hagyatékrészt is kezelő Intézet május 27-én, a költő halálnak 40. évfordulóján indította el ünnepi rendezvényeit, hogy a huszadik század egyik legjelentősebb alkotójának életművét, személyiségének karizmatikus kisugárzását és költészetének hatását minél sokszínűbben bemutassa.

A programsorozat részeként ősszel rendhagyó Pilinszky-irodalomórák kezdődtek a Kertész Imre Intézetben, amelyekre szeptember végétől jelentkezhettek az osztályok. A foglalkozásokon drámapedagógiai módszerekkel dolgozták fel Pilinszky János költészetének egyes részeit: a 9.-esek óráinak fókuszában a magány, az elszigetelődés, a hazatalálás és az otthonkeresés témája állt, míg a 11–12.-eseknek ajánlott foglalkozásokon a háború, a holokauszt és a kiszolgáltatottság művészi kifejezésével, valamint a hit keresésével és a szeretet megélésének problémáival foglalkoztak a diákok. Az órák végén az Intézet által őrzött Pilinszky-kéziratokat is megtekinthették a résztvevők.

A rendhagyó Pilinszky-irodalomórák nagyon népszerűnek bizonyultak: a visszajelzések alapján a diákok élvezték a szokásostól eltérő, interaktív óratípust, a szituációs gyakorlatokat és az önismeretet is igénylő feladatokat, amelyek segítették őket abban, hogy elmélyüljenek Pilinszky költészetében. A nagy érdeklődésre való tekintettel a rendhagyó irodalomórák jövőre is folytatódnak, az ingyenes foglalkozásokra a rendezveny@kerteszintezet.hu címen várja a középiskolás osztályok jelentkezését a Kertész Imre Intézet.