Folytatódik a Pilinszky-centenárium

MEGJELENT: 2021. november 23., kedd | SZERZŐ: RG

Több rendezvénnyel is megemlékezik Pilinszky János költőről születése 100. évfordulója alkalmából a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola a Velencei-tónál, a Radnóti Színház és a Magvető Kiadó pedig két, ritkán látott Pilinszky-drámával tiszteleg a centenárium előtt: Az Urbi et orbi és a Síremlék egy estén mindössze két alkalommal, november 27-én és 28-án látható.

Kép forrása

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola keddi közleménye szerint november 27-én, a költő születésnapján több emlékezetes eseménnyel készülnek, mivel Pilinszky János több szállal is kötődött Székesfehérvárhoz, így Fejér megyéhez is.

A Pilinszky 100 emlékév keretében a Gárdonyban található Fejér Megyei Irodalmi Emlékfalra felkerül a költő domborműve a korábban ott elhelyezett 23 alkotás mellé. Megjelenik továbbá Pilinszky János A nap születése című művének ünnepi kiadása Nyilasi Antónia illusztrációival. A kötetet szintén a születésnapon mutatják be, a helyszín a kápolnásnyéki Halász-kastély lesz. 

A népfőiskola Pilinszky 100 alkotói pályázatot is hirdetett korábban, ennek keretében a Kárpát-medence középiskolás diákjai fotón, filmen, plakáton vagy a szerzőről készített portrén mutathatják be, hogy számukra mit üzen Pilinszky János munkássága. Végezetül a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban április 11-én az előadók különböző szemszögből és szempontokból vizsgálják meg a Pilinszky-életművet és a XX. század második felének irodalmi irányzatait. Ekkor kerül sor az alkotói pályázat eredményhirdetésére és díjátadójára is.

A Radnóti Színház Pilinszky János két egyfelvonásosát Szilágyi Bálint rendező-egyetemi tanár színművészetis osztályával és osztályvezető társával, Zsótér Sándorral állítja színpadra- olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Pilinszky János színművei egy sajátos színpadi univerzumba repítik el a nézőt, szürreális képek, allegorikus alakok és érzéki hangulatok szuggesztív áramlásába. Az Urbi et orbi és a Síremlék című egyfelvonásosok magukon viselik szerzőjük párizsi élményeinek és Robert Wilson színházeszményének mágikus hatását - olvasható az előadás ismertetőjében.

A Magvető Kiadó egy idén tavasszal megjelent kiadvánnyal emlékszik a száz éve született költőre. Pilinszky élete végéig az általa "vertikális regényként" emlegetett önéletrajz megírásával foglalkozott. Az Önéletrajzaim című kötet az elkészült és még életében publikált fejezetek mellett a befejezetlen részeket, töredékeket is tartalmazza, Bende József szerkesztésében.
Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el