Eddig ismeretlen fotók kerültek elő a forradalomról

MEGJELENT: 2021. október 23., szombat | SZERZŐ: RG

Az 1956-os magyar forradalom alatt készült, nemrég felfedezett fényképeket állítottak ki az észak-lengyelországi kikötővárosban, Szczecinben pénteken megnyílt kiállításon.

Kép forrása

A forradalom budapesti jeleneteit örökítette meg az ismeretlen szemtanú által készített mintegy 40 fotó, amely egy lengyel család hagyatékából került a szczecini Nemzeti Múzeum legújabbkori részlege birtokába. A család Szczecinben élő sarja, Miroslaw Lesmiak adományozta őket az intézménynek - mondta el az MTI-nek Illés Pál Attila gdanski magyar főkonzul, aki részt vett a kiállítás megnyitóján.

A fotókat Budapesten a Nemzeti Emlékezet Bizottságánál vizsgálták át és megállapították, hogy valóban eddig ismeretlen fotókról beszélhetünk. „Az emberi emlékezet úgy működik, hogy inkább a látott dolgokat rögzíti. Ha látunk valamit, gyorsabban véssük azt emlékezetünkbe (...) és ha már láttunk valamit, nehezebben vagyunk manipulálhatók” - mondta a főkonzul a megnyitón. Szerinte a magyar kommunisták a lengyel-magyar barátság képét is manipulálni próbálták, kidomborítani a két nemzet közötti eltéréseket. „1956 viszont teljesen más képet mutatott, megmutatta, hogy a lengyelek és a magyarok együttműködni akarnak és tudnak is (...) a szabadság és függetlenség érdekében” - jelentette ki Illés.

A kiállítás kurátora, Agnieszka Kuchcinska-Kurcz a megnyitón szintén kiemelte, hogy a fényképeket az intézményes magyarországi fényképgyűjteményekben eddig nem ismerték, „ezért is egy kinccsel érnek fel számunkra”.

A tárlat a forradalom budapesti jelenetein kívül az 1956-os lengyelországi eseményeket, ezen belül a magyar forradalom támogatására Szczecinben szervezett adománygyűjtést és véradást is felidézi. 1956 szczecini történetéhez hozzátartozik az is, hogy abban az évben, december 10-én a város lakói a helyi szovjet konzulátus előtt tüntettek, Nagy Imre szabadon bocsátását, Kádár János menesztését követelték, majd betörtek a képviselet épületébe és felgyújtották azt. A tüntetést a lengyel biztonsági szolgálat (KBW) csapatai és a rendőrség oszlatták szét.

Az 1956-os forradalom emlékét Szczecinben 2016 óta a Csepelen felállított Pesti srác szobrának ikerpárja idézi fel.
Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el