Eddig ismeretlen fotók kerültek elő a forradalomról

Az 1956-os magyar forradalom alatt készült, nemrég felfedezett fényképeket állítottak ki az észak-lengyelországi kikötővárosban, Szczecinben pénteken megnyílt kiállításon.

Kép forrása

A forradalom budapesti jeleneteit örökítette meg az ismeretlen szemtanú által készített mintegy 40 fotó, amely egy lengyel család hagyatékából került a szczecini Nemzeti Múzeum legújabbkori részlege birtokába. A család Szczecinben élő sarja, Miroslaw Lesmiak adományozta őket az intézménynek - mondta el az MTI-nek Illés Pál Attila gdanski magyar főkonzul, aki részt vett a kiállítás megnyitóján.

A fotókat Budapesten a Nemzeti Emlékezet Bizottságánál vizsgálták át és megállapították, hogy valóban eddig ismeretlen fotókról beszélhetünk. „Az emberi emlékezet úgy működik, hogy inkább a látott dolgokat rögzíti. Ha látunk valamit, gyorsabban véssük azt emlékezetünkbe (...) és ha már láttunk valamit, nehezebben vagyunk manipulálhatók” - mondta a főkonzul a megnyitón. Szerinte a magyar kommunisták a lengyel-magyar barátság képét is manipulálni próbálták, kidomborítani a két nemzet közötti eltéréseket. „1956 viszont teljesen más képet mutatott, megmutatta, hogy a lengyelek és a magyarok együttműködni akarnak és tudnak is (...) a szabadság és függetlenség érdekében” - jelentette ki Illés.

A kiállítás kurátora, Agnieszka Kuchcinska-Kurcz a megnyitón szintén kiemelte, hogy a fényképeket az intézményes magyarországi fényképgyűjteményekben eddig nem ismerték, „ezért is egy kinccsel érnek fel számunkra”.

A tárlat a forradalom budapesti jelenetein kívül az 1956-os lengyelországi eseményeket, ezen belül a magyar forradalom támogatására Szczecinben szervezett adománygyűjtést és véradást is felidézi. 1956 szczecini történetéhez hozzátartozik az is, hogy abban az évben, december 10-én a város lakói a helyi szovjet konzulátus előtt tüntettek, Nagy Imre szabadon bocsátását, Kádár János menesztését követelték, majd betörtek a képviselet épületébe és felgyújtották azt. A tüntetést a lengyel biztonsági szolgálat (KBW) csapatai és a rendőrség oszlatták szét.

Az 1956-os forradalom emlékét Szczecinben 2016 óta a Csepelen felállított Pesti srác szobrának ikerpárja idézi fel.