Steinbeck éretlen gyümölcse

Tudom, most sok Steinbeck-rajongó haragszik meg, de jó ideig képtelen voltam elolvasni, talán legnagyobb művét, az Érik a gyümölcs című regényét. Először egyetemista koromban vettem a kezembe, de gyorsan félredobtam, mondván, unalmas. Később több alkalommal próbálkoztam, aztán – tudom kissé direkt a hasonlat –, de beérett a gyümölcs. Azóta több alkalommal is fellapozom, megéri, mert valóban kiemelkedő alkotás.

Most kaptuk a hírt tengerentúlról, hogy először jelenik meg a regény eredeti, cenzúrázatlan kézirata, így azután, kiváncsian várom a hazai kiadást.


Kép forrása

Az alig száz nap alatt, 1938 májusa és októbere között született könyv kézírásos, eredeti verziója, amelyet a Virginiai Egyetem archívumában őriznek, a független SP Books kiadó gondozásában jelent meg. Az új kiadás beavatja az olvasót az írói folyamat rejtett részleteibe és tartalmazza egyebek mellett az 1939-ben nyomtatásban megjelent regényből kihúzott káromkodásokat is.

Az Érik a gyümölcs a nagy gazdasági világválság idején játszódik, amikor a hosszú aszály miatt oklahomai földművesek ezrei kelnek útra az ígéret földje, Kalifornia felé egy jobb élet reményében, ahol azonban keserű csalódás vár rájuk.

John Steinbeck, aki a San Francisco News újságírójaként tudósított erről, úgy érezte, hatalmas felelősség nehezedik rá, hogy a történetet jól írja meg. A kézirat elejére csupa nagybetűvel írta fel, hogy NEW START (új kezdet). Korábban már belefogott egy változatba, de azt a kéziratot megsemmisítette. Emellett az elején arra is emlékezteti magát, hogy igyekezzen nagy betűkkel írni („Big writing”), ennek ellenére amint előrehalad az írásban, betűi egyre apróbbak lesznek, nem teszi ki a vesszőket, nem ír nagybetűket, elhagyja az idézőjeleket.

A Steinbeck-kutató Susan Shillinglaw elmondta, hogy az elkészült kézírásos oldalakat eseténként az író felesége, Carol gépelte le. Ez nem kis feladat volt: miközben megfejtette az írást és kijavította a hibákat, a szöveg szerkesztésében is segített.

A regényéért Steinbeck 1940-ben Pulitzer-díjat kapott. Mi pedig végre elolvashatjuk az eredeti változatot.