Steinbeck éretlen gyümölcse

MEGJELENT: 2021. október 15., péntek | SZERZŐ: László T. András

Tudom, most sok Steinbeck-rajongó haragszik meg, de jó ideig képtelen voltam elolvasni, talán legnagyobb művét, az Érik a gyümölcs című regényét. Először egyetemista koromban vettem a kezembe, de gyorsan félredobtam, mondván, unalmas. Később több alkalommal próbálkoztam, aztán – tudom kissé direkt a hasonlat –, de beérett a gyümölcs. Azóta több alkalommal is fellapozom, megéri, mert valóban kiemelkedő alkotás.

Most kaptuk a hírt tengerentúlról, hogy először jelenik meg a regény eredeti, cenzúrázatlan kézirata, így azután, kiváncsian várom a hazai kiadást.


Kép forrása

Az alig száz nap alatt, 1938 májusa és októbere között született könyv kézírásos, eredeti verziója, amelyet a Virginiai Egyetem archívumában őriznek, a független SP Books kiadó gondozásában jelent meg. Az új kiadás beavatja az olvasót az írói folyamat rejtett részleteibe és tartalmazza egyebek mellett az 1939-ben nyomtatásban megjelent regényből kihúzott káromkodásokat is.

Az Érik a gyümölcs a nagy gazdasági világválság idején játszódik, amikor a hosszú aszály miatt oklahomai földművesek ezrei kelnek útra az ígéret földje, Kalifornia felé egy jobb élet reményében, ahol azonban keserű csalódás vár rájuk.

John Steinbeck, aki a San Francisco News újságírójaként tudósított erről, úgy érezte, hatalmas felelősség nehezedik rá, hogy a történetet jól írja meg. A kézirat elejére csupa nagybetűvel írta fel, hogy NEW START (új kezdet). Korábban már belefogott egy változatba, de azt a kéziratot megsemmisítette. Emellett az elején arra is emlékezteti magát, hogy igyekezzen nagy betűkkel írni („Big writing”), ennek ellenére amint előrehalad az írásban, betűi egyre apróbbak lesznek, nem teszi ki a vesszőket, nem ír nagybetűket, elhagyja az idézőjeleket.

A Steinbeck-kutató Susan Shillinglaw elmondta, hogy az elkészült kézírásos oldalakat eseténként az író felesége, Carol gépelte le. Ez nem kis feladat volt: miközben megfejtette az írást és kijavította a hibákat, a szöveg szerkesztésében is segített.

A regényéért Steinbeck 1940-ben Pulitzer-díjat kapott. Mi pedig végre elolvashatjuk az eredeti változatot.


Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el