Egy majd elfeledett, amerikai függetlenségi háborúban hősi halált halt magyar

MEGJELENT: 2021. szeptember 13., hétfő | SZERZŐ: RG

Fabriczy Kováts Mihályról, az amerikai függetlenségi háborúban hősi halált halt, magyar huszárezredesről szóló kötetet mutattak be szombaton a történelmi személyiség szülővárosában, Karcagon.

Kép forrása

Fabriczy Kováts Mihály azon kevés magyar huszártisztek egyike, aki hősiessége révén nemzetközileg is ismertté és elismertté vált, kultusza az Atlanti-óceán mindkét partján elevenen él - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Zrínyi Kiadó gondozásában megszületett könyv bemutatóján, a karcagi városháza dísztermében. A könyvet reprezentatív, hiánypótló kiadványnak nevezte, amely méltó emléket állít a magyarok és amerikaiak közös hősének, Fabriczy Kováts Mihálynak. A huszárezredes hűen hitvallásához, fáradhatatlanul küzdött a szabadság eszméjéért – mondta.
Barta Róbert a kötet történelmi szakmai lektora elmondta, hogy Fabriczy Kováts Mihály a tizennyolcadik században, a területszerző háborúk, „a nagy változások” korában élt. A huszárezredes a megélt 55 évéből 39 évet huszárként, 30 évet idegen seregekben töltött. A rendkívül tehetséges katona több nyelven beszélt, ismerte a felvilágosodás képviselőinek műveit - tette hozzá.
Megemlítette, hogy az amerikai haderőknél megbecsülik, kiképzőterületet neveztek el róla és 1944-ben a floridai Jacksonville-ben egy róla elnevezett hadihajót bocsátottak vízre.
Pintér Zoltán Árpád szerző felhívta a figyelmet, hogy a könyvbemutatón jelen volt a huszárezredes főorvos leszármazottja és felesége, valamint a Kováts Mihály huszárbandérium hagyományőrzői. Kováts Mihály élete meggyőződése szerint „kicsit olyan, mint a 18. századi világ látlelete”. Épp úgy küzdött a maga igazáért, mint a korszak fegyverben álló nagyhatalmai - mondta. Életéről csaknem négy évtizede nem jelent meg új tudományos kötet. A hazai és külföldi levéltárak jobb kutathatósága, a felbukkant új kutatási anyagok és források is indokolták egy új kiadvány megjelenését - mondta.
Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Fabriczy Kováts Mihály  (Karcag, 1724 - Charleston, Dél-Karolina, 1779. május 11.) osztrák császári szolgálatban állt a Hávor-huszárezredben, gróf Bercsényi László ezredében francia zsoldban harcolt, bő tíz éven át volt II. Nagy Frigyes porosz király szolgálatában, részt vett a lengyel arisztokrácia nemzeti autonómiáért küzdő mozgalmában, majd önként csatlakozott az amerikai kontinentális hadsereghez, és Kazimierz Pulaski gróf fegyvertársaként szolgálta George Washington főparancsnokot.  Az „amerikai lovasság (egyik) atyja” végül 1779-ben, a charlestoni ütközetben vesztette életét. 
1955 tavaszán Kováts ezredes halálának napját az Egyesült Államok szenátusa emléknappá nyilvánította. 1978. január 6-án a Szent Korona hazahozatalakor az Országházban tartott ünnepségen is megemlékeztek róla.
Megosztás

Egypercesek

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

A 2020 Filmodüsszeia podcast-kritikája a nemrégiben elhunyt színészlegenda emlékére

Megnyílt a World Press Photo kiállítás

74 470 sajtófotóból választották ki a legjobb 151-et, melyek a kiállítás keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatók

Mellszobrot állítottak Herczeg Ferencnek

„A 20. század legnagyobb száműzött írója tér most vissza közénk, hetvenéves szellemi száműzetéséből”

Az apróbetűs magyar történelem

A nagypolitikai vonalon túl is van tehát élet, ezt bizonyítja ez a háromszáz kisebb magyar epizódot, legendát, mende-mondát tartalmazó könyv

Könyvkiadók Napja Szegeden

Író-olvasó találkozó, könyvbemutató, fotókiállítás és még futballmeccs is szerepel a palettán