Törőcsik Marira és Jankovics Marcellre emlékeznek

A június 23. és 26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő Magyar Mozgókép Fesztivál megemlékezik a nemrég elhunyt Törőcsik Mariról és Jankovics Marcellről, valamint Jancsó Miklósról, aki idén lenne 100 éves. 

Kép forrása

A legfrissebb hazai filmtermés mellett olyan klasszikusokat is láthat majd a fesztivál közönsége, mint a Veszprémben forgatott Fényes szelek, vagy az 50 éves Szindbád. A Magyar Mozgókép Fesztivál a nemrég elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve kilenc filmet tűz műsorra.
Június 24-én 13 órakor, a veszprémi Agórában vetítik A Noszty fiú esete Tóth Marival című klasszikust Mécs Károllyal a főszerepben, majd 15 órakor pereg Tordai Teri főszereplésével A Pendragon legenda. Június 25-én 11-kor, a füredi Balaton moziban Bereményi Géza Eldorádó című, 1989-es filmje lesz látható. Június 25-én 16.30-kor Gaál István Sodrásban című klasszikusát tűzik műsorra ugyanott, Moór Mariannával a főszerepben. 

Csütörtök este 21 órakor, a veszprémi várban In memoriam Jankovics címmel animációs összeállítást láthat majd a közönség, benne a János vitéz című, legendás animációs filmmel. Az 50 éve forgatott Szindbád június 26-án 14 órakor lesz az Agórában, aznap 20 órakor a Balaton moziban Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékeznek Törőcsik Marira, Jancsó Miklós Fényes szelek című alkotása pedig június 25-én 15 órakor pereg majd a Hangvillában.

Mécs Károly, Moór Marianna, Tordai Teri színművészek, továbbá Bereményi Géza író-rendező kiemelkedő pályáját a Magyar Filmakadémia életműdíjjal méltatja. Az ünnepélyes díjátadót a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 25-én Balatonfüreden tartják meg.