Ragályos sorok

A magyar költészet napját hazánk egyik legnagyobb 20. századi költője, József Attila születésének napján, április 11-én tartjuk 1964 óta. E nap a magyar líra nagyságának és költőink sokszínű tehetségének ünnepe. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága ez alkalomból a 30 év alatti kortárs költőknek indít alkotói pályázatot. 

Kép forrása

A költők mindig is az aktualitások, a megélt történelmi és élethelyzetek híradói, megéneklői voltak. Ahogy az elmúlt századokban is, ugyanígy van ez ma is, kortársainkkal. Így az alkotói pályázat témája (talán nem meglepő módon) a pandémia megélése, hatása az egyéni, családi és közösségi életre, illetve a járvány utáni újranyitás tervezett vagy remélt változásai.
E napot hagyományosan felolvasóestekkel, könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, színházi versestekkel és dedikálásokkal szokás ünnepelni, a koronavírus-járvány azonban idén nem teszi lehetővé a programok szervezését, az élő performanszokat, a csoportos és személyes ünneplést, ezért kortárs költőink inspirálására pályázatot indít az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága a Köszönjük, Magyarország! program keretében, melyen bárki indulhat verseivel, aki 1991. április 11-e után született.
A pályázaton induló alkotók pályázatonként egy művel nevezhetnek. A rangos irodalmárok által zsűrizett pályázaton összesen 30 fiatal tehetség nyerhet egyenként 300.000 forintról szóló szerződést. 
A pályaműveket 2021. április 30-ig várják.