Dante-ünnep online

Az olasz kormány tavaly döntött arról, hogy március 25-ét hivatalosan is Dante Alighieri ünnepnapjává nyilvánítják, mivel a Dante-kutatók véleménye szerint a költő ezen a napon kezdte meg az Isteni színjátékban leírt viszontagságos alvilági utazását. 

Kép forrása

Akkor persze még senki sem sejtette, hogy mostanra sokak élete válik valóságos pokollá, és egy apró, szabad szemmel nem látható élőlény komoly kihívás elé állítja nem csak az olasz népet, de a világ szinte minden nemzetét. De ahogy mondják, a kultúra nem halhat meg, és ezekben a nehéz időkben különösen fontos, hogy Itália lakóiban erősítsék az összetartozás érzését. Dante kovácsolta ugyanis egységbe a félsziget sokféle nyelvét, s ezzel az olasz kultúra, az olasz nyelv szimbólumává vált.
A rendezvénysorozat idei eseményei a járványhelyzet miatt természetesen a virtuális térbe kényszerülnek. Az ünnepnap hivatalos megnyitójaként a kulturális tárca felhívása értelmében március 25-én déli 12 órától tanárok és diákok a távoktatás keretében együtt olvassák Dante sorait, de a szervezők mindenkit hívnak, hogy csatlakozzon, és szenteljen pár percet a nagy költő emlékének. A programok a nap további részében is folytatódnak a közösségi médián keresztül, illetve a televíziók és rádiók közreműködésével. A különböző művészeti ágak képviselőit is arra buzdítják, hogy Dantéval kapcsolatos tartalmakat osszanak meg követőikkel, hogy minél több emberhez eljusson a kezdeményezés. Csatlakoznak továbbá könyvtárak, múzeumok és a kulturális szféra más szereplői is, akik saját közösségi felületeiken osztanak meg videókat, előadásokat, többek között az Isteni színjáték ritka, értékes kiadásaival kapcsolatban, több tévécsatorna pedig különleges tartalmakat tesz elérhetővé a témában. 

Forrás