Ötvenezer forintoson a Vizsolyi Biblia

MEGJELENT: 2015. szeptember 28., hétfő | SZERZŐ: Varga P.

Új, ötvenezer forintos emlékérmet bocsátott ki szombaton a Magyar Nemzeti Bank. A ritkaság számba menő pénzérme egyik oldalán a Vizsolyi Biblia, a másikon pedig a vizsolyi református templom kap helyet.

A Károli-biblia nyomtatását 1589. február 18-án kezdték el Vizsolyban és 1590. július 20-án fejezték be. Ez alatt az időszak alatt hét-nyolcszáz példány készült belőle. Mára ötvennégy kötet maradt fenn, ebből huszonnégy található Magyarországon. A Vizsolyi Biblia első teljes magyar nyelvű fordítása elkészítésének négyszázhuszonötödik évfordulója alkalmából ötvenezer forint címletű arany emlékérme kibocsátásáról döntött a Magyar Nemzeti Bank. A különlegességből mindössze kétezer példányt préseltet a jegybank. Az új emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készül, súlya 3,491 gramm, átmérője 20 milliméter, széle sima – olvasható a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben. Az emlékérme előlapján, a középmezőben a vizsolyi református templom látható. Az ábrázolás felett, jobbra, negyed köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat kapott helyet, míg a kép alatti két vízszintes sorban az „50 000” értékjelzés és a „FORINT” felirat. Az ábrázolástól balra, két vízszintes sorban pedig a „2015” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható.
Az emlékérme hátlapján, a középmezőben, négyszögletű keretben „V” betűt formáló iniciálé látható. A kereten kívül, baloldalon, a peremmel párhuzamosan a „425 ÉVES”, fent az „A VIZSOLYI”, jobb oldalon, a peremmel párhuzamosan a „BIBLIA”, lent, az „1590-2015” felirat olvasható. Az emlékérme alsó szélén, középen Horváth Andrea tervezőművész mesterjegye látható.
Az ötvenezres arany emlékérem mellett az alkalomból a jegybank kiad egy 5000 forintos szintén arany és egy 2000 forintos címletű rézötvözetű emlékérmet is. Ez utóbbiakból öt-ötezer darabot készül.Megosztás