Borban happy

A latin mondást kissé átköltve, írhatjuk a címbéli mottót azokról, akik a Borról neked szerzői, két, a borkultúrát az emberi lét leghevesebb életszakaival, jó szívvel egybeeresztő szakértő. Mondhatjuk: borászok, pszichológusok. Vagy: borissza filozófusok, netán: író-nektaristák.

Herczeg Ágnes és Pánczél Andrea a két szerző, akik jól éreztek rá, a férfitársadalom a maga furmányos, vagy annak vélt magasles szintjén kiötlött borászati tudományosságával bizony kiszorította a nőket a bor kultúrájának területéről. Csupán a pajkos-cinkos mosollyal elfogadott italmeghívásokat és kedves ünnepi családi ebédek idején eléjük tett poharak tartalmának kiürítését bízta rájuk a férfinép. Pedig-pedig. Nő nélkül a borisszaság is, mint versenyautó kormány nélkül – ha jól költjük át Jim Morrisont.
A Borról neked – A pincétől a hálószobáig teljes címet viselő kötet szerzői, nem mellesleg és érdekes meglepetésként borászok, Ágnes már tizenöt éve, Andrea pedig hét éve.
A kiadó ajánló egy részlete pedig máris bevezeti az olvasót abba a kedvesen bohém, ugyanakkor kijózanítóan életigenlő világba, mely a nőké az utolsó szó – még a borok tekintetében is.
„Azon az estén nem volt szó hordófajtákról, hosszan lecsengő utóízről, de még dekantálásról sem. Megnyugtatunk, ha a következő fejezetekben érintjük is ezeket, mindent érthetően el fogunk magyarázni épp annyira leszel képben, amennyire szükséges. Főként ugyanis arra törekedtünk, hogy találj a könyvben praktikus tippeket, érdekességeket, tuti recepteket és valóban hasznos borral kapcsolatos információkat a pincétől a hálószobáig.”