Ferenc pápa és a nők

Ferenc pápa és a nők címmel jelent meg két olasz történész-újságíró könyve a minap, melyben a nők szerepét vizsgálják egyházban, illetve Ferenc pápa megnyilatkozásait gyűjtik össze a témában.

Kész nagyobb és hangsúlyosabb szerepeket adni a nőknek Ferenc pápa, aki rendkívül újszerűen és nyitottan beszél arról, az egyházban ma alárendelt helyzetben vannak a nők. Éppen ezért ezen a téren is komoly változásokra van szükség, egyebek közt ez is kiderül a július 9-én megjelent Ferenc pápa és a nők című kötetből, mely Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap és a L'Osservatore Romano vatikáni napilap együttműködésében jelent meg, két történész-újságíró, Lucetta Scaraffia és Giulia Galeotti szerkesztésében.
A két szerző Ferenc pápa témában tett megnyilatkozásai mellett a nők szerepét vizsgálják az egyházban, melyben jelenleg a szerzetesnők száma nagymértékben meghaladja a férfi szerzetesekét. Mégis szerepük alárendelt, pedig több mint 700 ezer katolikus szerzetesnő szentelte életét Istennek, szemben az 55 ezer férfival. Igaz, ha utóbbiakhoz hozzávesszük a papokat, püspököket, akkor már nem ekkora a különbség, de még így is a nők 60 %-os túlsúlyban vannak az egyházon belül. Nem is csoda, hogy Ferenc pápa is szerepük erősödését szorgalmazza, amit a kötetben is többször hangsúlyoz.