Tankönyvpiac: biztonság és hatékonyság

MEGJELENT: 2014. szeptember 8. | SZERZŐ: Rácz András

Jövőre tovább csökken a tankönyvek ára, miután októbertől egy állami tankönyvkiadó lesz a jelenlegi három helyett – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Hegedüs István, a tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos. Ebben az évben a kiadványok hatvannyolc százalékát az állam biztosította, jövőre az arány a nyolcvan százalékot is elérheti.

Másfélmilliárdos megtakarítás
A Tóth Katával folytatott beszélgetés során Hegedüs István felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt a tankönyvek ára, mindössze a drágulás mértékében volt kisebb-nagyobb eltérés. Az áremelés általában négy és huszonnégy százalék között mozgott. A tankönyvellátást újraszabályozó, tavaly elfogadott törvény azonban véget vetett az állandó emelkedésnek. Az állam által megvásárolt kiadók tankönyvárai tizenöt százalékkal csökkentek, a saját fejlesztésű kiadványok pedig hetven százalékkal olcsóbbak a tavalyiaknál. Ennek következtében a tankönyvekre költött pénz 1,5 milliárd forinttal lett kevesebb. Ebből egymilliárdot a központi büdzsé takarított meg, félmilliárd forint pedig a családoknál maradt. A miniszteri biztos szerint jövőre tovább csökken a tankönyvek ára, miután októbertől egy állami tankönyvkiadó lesz a jelenlegi három helyett. Mindezt a többi között az az augusztusi kormányrendelet teszi lehetővé, amely kimondja, hogy októbertől az OFI vállalja át a másik két állami kiadó által végzett tankönyvellátási feladatot.
Ugyanakkor a magánkiadókkal kapcsolatban a miniszteri biztos elmondta, hogy valóban több kiadó került nehéz helyzetbe, ám az állami kiadókon kívül tizenöt magánkiadó növelte 2014-es bevételét az előző évhez képest.

Csökkenő árak, ingyenes tankönyvek
A tankönyvek kiszállításával kapcsolatban a miniszteri biztos rámutatott: mivel a tavaly elfogadott törvény szerint a tankönyvellátás kiemelt állami feladat, ezért az egyik legfontosabb szempont a biztonság. Ez – szögezte le Hegedűs István – az idén megvalósult. „Túl vagyunk a tanévnyitón, a tavalyinál olajozottabban sikerült eljuttatni a kiadványokat az iskolákba.”
Ugyanakkor azt is elismerte, hogy tavaly valóban nem sikerült maradéktalanul elvégezni azokat a változtatásokat, amelyeket eltervezett a kormányzat, idén azonban minden tekintetben sokat javult a helyzet. Bár a közvéleményt leginkább az foglalkoztatta, hogy vajon időben és pontosan megérkeznek-e a tankönyvek az iskolákba, ennél sokkal fontosabb kérdésekről is szót ejtett a miniszteri biztos. Azon túl, hogy a tankönyvek kiszállítása ebben az évben gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlott, fontos az is, hogy a 2014/2015-ös tanévtől a gyerekek hatvan százaléka ingyen kapja a tankönyvet: az elsős és másodikos kisdiákok, a nagycsaládosok gyermekei és a szociálisan rászorulók is. Az állami kiadók a tanári példányokat is térítésmentesen bocsátja a pedagógusok rendelkezésére.  Jelentősen csökkent az átlagos tankönyvcsomagok ára, amely most tizenegyezer forint, de egyes évfolyamokon akár a tizenhatezer forintot is elérheti.
A miniszteri biztos kitért az állami tankönyvellátás egyik sarokkövére, a tartós tankönyv intézményének bevezetésére is, amellyel kapcsolatban megjegyezte: arra szeretnék sarkallni a pedagógusokat és a diákokat, hogy a legtöbb könyvet hosszú távon, legalább négy évig lehessen használni. Természetesen – tette hozzá –, ha az elsősök számára nincs kellő mennyiségű és megfelelő minőségű tankönyv az iskolákban, akkor újat lehet rendelni.

Kísérleti tankönyvek, a változás lehetőségével
A tankönyvek tartalmára vonatkozó minőségi kifogásokkal kapcsolatban a miniszteri biztos megjegyezte: az elmúlt két évtizedben szinte bárki adhatott ki tankönyvet. Az ilyen tankönyvekhez a szerzőn kívül nem kellett más, mint három szakértő, aki lektorálta a kiadványokat, amelyek ezt követően fel is kerültek a tankönyvjegyzékre.
A múlt héten kiosztott kiadványok egy része kísérleti példány, amelyet több száz diák, tanár, szülő, szakértő vizsgál, tanulmányoz. A kétéves tesztüzemmód után, a harmadik esztendőben megszűnik a kísérleti státus, és a könyv öt évig, a következő felülvizsgálatig tankönyvként a rendszerben marad.
A kísérleti tankönyvek szerzőivel, lektoraival kapcsolatban elmondta, hogy komoly szakértőknek tartja őket, akik évtizedek alatt hatalmas tapasztalatra tettek szert, és hatalmas – egy több száz fős gyakorló pedagógus- és tankönyvszerző-csoport által létrehozott – tudásanyagot, nagy hozzáértéssel sűrítették be a kísérleti program első tankönyveibe.  Az elmúlt hetek visszajelzései részben igazolták a várakozásokat. Sokan elismerően beszéltek a tankönyvprogram keretében megjelent produktumokról, bár természetesen – tette hozzá a miniszteri biztos – a kísérleti tankönyvek a változás lehetőségét és szükségességét is magukban hordozzák.
Végezetül Hegedüs István nyomatékosította: a tankönyvellátás átalakítása során a biztonság és hatékonyság volt a legfontosabb szempontja a kormányzatnak, s mindkét tekintetben jelentős előrelépés történt az idén.

 

 

 

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email