Elérhetők a kísérleti tankönyvek az interneten

MEGJELENT: 2014. augusztus 28. | SZERZŐ: Rácz András

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közleménye szerint már elérhetőek az interneten azok a kísérleti tankönyvek, amelyekből a 2014/15-ös tanévben mintegy ezerötszáz iskolában kezdenek el tanítani. A korábbi kételyeket cáfolva, a tankönyvsorozat rövid idő alatt és igen jó minőségben készült el, s a tapasztalatok alapján a jövőben továbbfejleszthető lesz.

Hatvankét kötet

Elérhető az interneten az a hatvankét kötetből álló kísérleti tankönyvsorozat, amely a jövőben az iskolai tudás alapjait hordozza. A kísérleti tankönyveket és taneszközöket az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet készítette el. A csomag
27 megújuló tankönyvet, 21 munkafüzet és 2 szöveggyűjteményt, 62 kötetben összesen 50 könyvet kínál az általános iskolák 1., 2., 5., 6. és a középiskolák 9., 10. évfolyama számára.

A most nyilvánosság elé tárt tankönyvek PDF formátumban letölthetőek Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet weboldaláról, s ennek köszönhetően a pedagógusok, a diákok és a szülők már az iskolakezdés előtt megismerkedhettek az új tankönyvekkel.

A kísérleti tankönyvek nyomdai munkálatai is befejeződtek már, s a kötetek a Könyvtárellátó raktáraiból jutnak el az iskolákba. A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron, kötetenként 350-400 forintért, a szakiskolai kísérleti közismereti tankönyveket pedig térítésmentesen biztosítja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a diákoknak.

Kritikai elemzések
A kísérleti tankönyvsorozat egyes – korábban nyilvánosságra került – részleteivel kapcsolatban éles kritikákat fogalmaztak meg néhányan. A nyilvánosságra került könyvekben, úgy tűnik, javították a valóban félreérthető részleteket, s az első benyomások szerint, a sorozat tartalmát, küllemét, használhatóságát tekintve felülmúlja a várakozásokat. Az ábrák és a képanyagok kifejezetten vonzóak, a nyelvezet alapvetően gyerekbarát. Az új taneszközök a korszerű, tanulóközpontú oktatási elvre épülnek és a diákok kompetenciáinak fejlesztésére fókuszálnak. A megújuló tankönyvek sokszínűek, számos pedagógiai módszert vonultatnak fel, a legkorszerűbb pedagógiai metodikák felhasználásával készülnek.
Persze a sorozat valódi értékei és esetleges hibái a gyakorlat során derülnek majd ki. A köteteket szeptembertől 1501 iskolában használni kezdik. A kísérleti programban 126 iskola és 966 – önként erre a feladatra jelentkező – pedagógus fogja úgy használni a könyveket, munkafüzeteket, szöveggyűjteményeket, hogy tapasztalatai dokumentálja. Az így összegyűlő kritikai elemzések beépülhetnek majd a fejlesztés további folyamatába. A kísérleti tankönyvek fejlesztésénél tehát hangsúlyos a tudományos és tanárképző intézmények, egyetemek, valamint a gyakorló pedagógusok osztálytermi tapasztalatainak felhasználása is.

Közösségi tudásbázis
A kísérleti tankönyvsorozat igazi újdonsága így nem a tartalom minősége, hanem a fejlesztés lehetősége. A kísérleti tankönyvek tankönyvvé nyilvánításával kapcsolatban meghatározó elvi újítás, amelyre korábban ekkora körben nem volt példa, hogy a majdani végső változatok elkészítése a pedagógusok, a diákok és a szülők véleményének érdemi és meghatározó figyelembevételével történik. Ezért nevezi a jogszabály e könyveket kísérleti tankönyveknek. Az ilyen, kipróbáláson alapuló tankönyvfejlesztésre a piaci alapú tankönyvellátás korábban nem volt lehetőség.
A magánkiadók könyveivel ellentétben ugyanis az állami tankönyv közkincs, a szerzők közalkalmazotti jogviszony keretében dolgoztak, és ez lehetővé teszi a könyvek folyamatos javítását – adott esetben akár az eredeti szerző hozzájárulása nélkül is, mivel a könyvek szellemi tulajdonjogát az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet birtokolja.

A fejlesztés alatt álló Nemzeti Közoktatási Portállal együtt az állam tulajdonképpen a tankönyvek folyamatosan megújuló, szabadon hozzáférhető, mi több, építő javaslatokkal folyamatosan alakítható rendszerét alkotja meg, azaz létrehoz egy állandóan bővülő, közösségi tudásbázist, amelyre a későbbiekben e-tankönyvek, digitális tananyagok, sőt akár e-learning-programok is épülhetnek.

 

 

 

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email