Horvát Lili és Mundruczó Kornél Torontóban

MEGJELENT: 2020. augusztus 5., szerda | SZERZŐ: László T. András

Horvát Lili és Mundruczó Kornél filmje is szerepel a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) programjában. A fesztiválon műsorra tűzött alkotások csaknem a felének nő a rendezője vagy a társrendezője. Horvát Lili második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre világpremierjét a velencei filmfesztiválon tartják szeptember elején, ezután mutatják be az észak-amerikai fesztiválon.

Kép forrása

A valóság és képzelet 
A szeptember 10. és 19. között zajló torontói fesztivál programjában többek között Spike Lee, Thomas Vinterberg, Naomi Kawase és Halle Berry új alkotásaival, valamint Mundruczó Kornél első külföldi produkciójával, a Pieces of a Woman című drámával szerepel majd együtt. Horvát Lili filmjében a valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz, és fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél, a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. 
Mundruczó Kornél angol nyelvű filmje Bostonban játszódik, és egy tragikus otthonszülés következményeinek történetét meséli el. Miközben a fiatal édesanya (Vanessa Kirby) gyásza egész családját megrázza, a nő saját utat választ, mely során nemcsak megtanul együtt élni a veszteségével, de képessé is válik a továbblépésre.

Kép forrása

Előnyben a hölgyek
A szervezők a fesztivál zárófilmjének Mira Nair A Suitable Boy című drámasorozatát választották annak jeleként, hogy lassacskán elmosódnak a film és televízió közötti éles határvonalak. A programba beválogatott ötven produkció mintegy felét, negyvenhat százalékát készítette női rendező vagy társrendező, ami jelentős előrelépés a tavalyi harminchat százalékos arányhoz képest. A mustrán debütál rendezőként az Oscar-díjas Regina King One Night in Miami című filmjével, és Halle Berry a Bruised című thrillerjével. Bemutatják Roseanne Liang Shadow In The Cloud, Tracey Deer Beans, Sonia Kennebeck Enemies of the State és Chloé Zhao Nomadland című filmjét is. Cameron Bailey, a TIFF társelnöke és művészeti igazgatója kiemelte: „elérkeztünk egy olyan vízválasztóhoz, amelynél az egész filmvilág elismeri, hogy a női hangok túl régen alulreprezentáltak”. Így aztán elérkezettnek látták az időt arra, hogy több ilyen filmet helyezzenek előtérbe - fűzte hozzá.

Kép forrása

Virtuális bemutatók
Idén a velencei filmfesztivál programjában is kiegyenlítettebb a nemek egyensúlya: a versenyfilmek negyvennégy százalékát rendezték nők, holott egy évvel korábban mindössze két nő által rendezett film került a mezőnybe. A negyvenötödik kiadásához érkezett TIFF rendszerint a szeptembertől februárig tartó filmes díjszezon nyitánya. A járvány azonban idén alaposan felforgatta a fesztiválnaptárt, és a torontói filmmustra is nagy változtatásokkal zajlik majd: rendeznek hagyományos vetítéseket, de sok programot autós moziba szerveztek, hogy jobban megfeleljenek a járvány terjedését megakadályozó szabályoknak, emellett virtuális bemutatók is tarkítják a műsort. Számos stúdió, köztük a Netflix, a Warner Bros., a Focus vagy a Fox Searchlight idén nem Torontóban mutatja be Oscarra szánt produkcióit. A Variety.com értesülése szerint néhány forgalmazó számára túl nehéznek tűnt a torontói szereplés megszervezése, leginkább azért, mert a sztárok nem utaznak a pandémia és az esetleg szükséges karantén miatt, a virtuális premierek értékét pedig sokan megkérdőjelezik.
Megosztás