Újabb képregények a moziban

MEGJELENT: 2019. július 12., péntek | SZERZŐ: Rónaszéki Rómeó

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben is írtunk, a Marvel Studios óriásit robbantott a 2008-ban életre hívott Marvel Moziverzummal, melyben megteremtettek egy egész világot, tele kiváló karakterrel, és tele izgalmas történettel. Ezt a blokkot zárták most le tizenegy év után a Bosszuállok: Végjátékkal, de ahogyan azt a korábbi írásunkban is bemutattuk, ez a vég is csak valami újnak a kezdete volt. Egy tizenegy éve mesélt történetnek vége lett, de a mesélők még élnek, és új kalandokba kezdenek. 
A következőkben két új Marvel projektet mutatunk be, amelyek valószínűleg elődeikhez hasonlóan meg fogják hódítani a mozikat, csakúgy, mint a képregényrajongók szívét.

Kép forrása

Irány Kelet!
Immáron szinte minden kétséget kizárólag biztossá vált, hogy a Marvel Studios filmre fogja vinni Shang-Chi, a kung fu mesterének történetét. De ki is ő, és miért is érdekes ez? Nos, Shang-Chi a Marvel képregénysorozat egyik, ha nem a leghíresebb kínai származású szuperhőse. A karakter 1973-ban jelent meg először a Special Marvel Edition 15. számának képkockáin, hála Steve Engelhartnak és Jim Starlinnak. Akkor az előbbi volt a felelős a szövegért, míg az utóbbi a látványért. Az ő szerepüket fogja betölteni, ha minden igaz most Dave Callaham és Destin Daniel Cretton. Callaham fogja írni a film forgatókönyvét, míg Cretton látja majd el a rendezői munkálatokat. Azt hiszem, ezek alapján kijelenthetjük, hogy a projekt remek kezekben van, hiszen Callaham nevéhez olyan művek fűződnek, mint a The Expendables trilógia, a 2014-es Godzilla, vagy a jövőre mozikba kerülő Wonder Woman 1984. Cretton nevével pedig olyan produkcióknál találkozhatunk, mint a nagy sikert arató Átmeneti Állomás, vagy Az Üvegpalota. A Marvel Studios láthatóan komolyan gondolja a Shang-Chi projektet. 
De mit lehet tudni magáról a főszereplőről? 
Shang Chi egy Fu Manchu nevű hatalomra éhes és vérszomjas globalista gyermeke, aki a külvilágtól elzárva töltötte fiatal éveit, idejét pedig arra használta fel, hogy a kung fu nagymesterévé válhasson. Kezdetben tehát nem rendelkezik kimondottan különleges, emberfeletti képességekkel, mégis szinte legyőzhetetlen, hála annak, hogy mind a pusztakezi, mind a fegyveres vusu harcművészeteknek a nagymestere. Reflexeit sikerült olyan szintre emelnie, hogy képes elkerülni a puskagolyókat, valamint a felé hajított fegyvereket, vész esetben pedig a karpántjaival kivédeni azokat. A képregényekben bemutatott életútja szerint később aztán odáig is eljut, hogy képes lesz akár többszörösen duplikálni önmagát a csatában. Végeredményként tehát mégis rendelkezik emberfeletti szupererővel. Akárhogy is, hiába a nagyhatalmú szupergonoszok, Shang-Chit sem kell félteni a harcmezőn. 
Arról, hogy ki fogja eljátszani a kung fu nagymesterét, hogy ki lesz az ellenfele, vagy hogy életének melyik részét fogja bemutatni a film, egyelőre semmilyen pletyka nem ismert. Rendkívül érdekes kérdés még az is, hogy melyik Marvel világot fogja erősíteni, hiszen bizonyos utalások összekötik őt a Bosszuállokkal is és az X-Men karaktereivel is. Érdekes lesz látni, hogy végül a készítők melyik mellett teszik majd le a voksukat. Ugyancsak kérdés, milyen lesz a fogadtatása Keleten. Nemrég lehetett ugyanis arról olvasni, hogy a keletiek inkább a gyerek szuperhősöket preferálják. Kíváncsian várjuk tehát, hogy Shang-Chi önmagában elég lesz-e a sikerhez.

Kép forrása

Jönnek az örökkévalók
Bár jó eséllyel a Shang-Chi történet is rengeteg nézőt be fog ültetni a mozikba, a Marvel új galaxistágításának legnagyobbat robbanó szuperbombája valószínűleg mégis a The Eternals névre keresztelt képregénysorozat vászonra vitele lesz. A Galaxis Őrzőinek sikere azt a visszajelzést adta a készítőknek, hogy bizony van értelme elhagyni a Földet, mint helyszínt, és bebarangoltatni a nézőkkel az egész univerzumot. Ezt az irányt erősítette a Thor Ragnarök is, és valószínűleg ennek a folyamatnak lesz a következő nagy ugrása a The Eternals film is. Az Örökkévalók világa Jack Kirby nevéhez fűződik, aki Stan Lee mellett szintén számos nagyszerű képregény atyja és életrehívója volt, mondhatni a szakma egyik legnagyobbja. Az ő nevéhez kapcsolódik többek között például a Fantasztikus Négyes mellett Amerika Kapitány, Thor, vagy épp Vasember története, de maguk a Bosszúállók is. 
A The Eternals-projekt 1976 júliusában látott napvilágot, miután a nagy konkurens DC Comics nem adott neki zöld utat, így a Marvel égisze alatt születhetett meg. Ez pedig lehet, hogy 2020-ban egy rendkívül szerencsés, és rendkívül jövedelmező mozzanat lesz visszagondolva a Marvel Studios számára, míg a DC bizony most foghatja a fejét.
De kik is ezek az örökkévalók? Nos, ők kvázi evolúciós mellékhajtások, az emberek elődei, akiket azért hoztak létre a régi istenek, hogy a Föld védelmezői legyenek. Ennek érdekében igen nagy hatalommal és sok-sok szupererővel látták el őket. Ezekre szükségük is volt, hogy felvegyék a harcot a deviánsoknak nevezett gonoszokkal, akik lényegében az ellenpólusukat képezték és akiket egyébként szintén az égieknek „köszönhet” a Föld. Miután ezek a régi istenek megteremtették a két fajt, hogy jó sokáig harcoljanak egymással, ezt a folyamatot megtették más bolygókon is, így jött létre egyébként az egyéb Marvel filmekből már jól ismert scrull és a kree faj is. Azt, hogy mi lett végül az örökkévalókkal, több cikkben sem lenne egyszerű részletezni, ugyanis, ha nem is egy Tolkien-féle történelmet kreáltak nekik a készítők, de azért az ő históriájuk is felölel jó sokezer évet. Végül egy részük letelepedett a Titánon (ismerős? Okkal!), egy részük pedig szétszéledt galaxisszerte. Most azonban úgy néz ki, hogy ezek a nagyhatalmú hősök újra találkoznak majd, mégpedig a mozikban. 
A filmnek egyelőre nincs pontos bemutatási dátuma, sőt, még azt se lehet biztosan tudni, hogy az Örökkévalók történelmének melyik részébe nyerhetünk majd betekintést, a Bosszúállók: Végjáték eseményei után, vagy jóval előtte térhetünk-e vissza vajon a Marvel Filmes Univerzumba. 
Vannak dolgok, amiket azonban biztosan tudunk. Ilyen például az, hogy a forgatókönyvért Matthew Firpo és Ryan Firpo a felelősek, míg a rendezői munkálatokat Chloe Zhao fogja levezényelni. Igen erős pletyka emellett, hogy a film egyik főszereplője nem más lesz, mint Angelina Jolie, aki elvileg már le is szerződött a Marvellel. A következő filmes blokkban sem lesznek tehát kisebb nevek a stáblistában, mint a korábbiakban. Jolie nagy valószínűség szerint az emberek közül érkező Sersi karakterét fogja magára ölteni, amiből pedig arra következtethetünk, hogy a film egyik fő vonala a már említett Sersi, és a kozmikus energiával átjárt Ikaris szerelme lesz. Az azonban egészen bizonyos, hogy rengeteg új karaktert fogunk megismerni nagyon rövid idő lefolyása alatt, pont úgy, mint anno A Galaxis Őrzőiben

Kép forrása

Kapcsolódási pontok
Az egyelőre nyitott kérdés, hogy Shang-Chi hogyan fog kapcsolódni az eddigi történetekhez, egyáltalán a Bosszúállók vagy a X-men világát fogja-e erősíteni, de az biztos, hogy érkezik. Egyelőre azonban a jelenleg ismert filmekhez relatíve kevés kapcsolódási pontja van. Nem úgy, mint a The Eternals-nak. A korábban említett Titán ugyanis azért lehetett ismerős a Bosszúállók-rajongóknak, mert a széria főgonoszának, Thanosnak a szülőbolygója. Ez pedig nem véletlen. Thanos ugyanis egy harmadik generációs örökkévaló. Innentől pedig el lehet játszani a gondolattal, hogy amennyiben a film egy a Bosszúállók története előtti időbe visz majd vissza bennünket, akkor vajon újra láthatjuk-e majd kedvenc lila titánunkat a képernyőn. És ha igen, vajon akkor melyik oldalon fog majd állni. Szintén komoly kapcsolódási pont egyébként a Galaxis Őrzői 2-ben bemutatott Ego, vagyis Quinn apja, aki nem mellesleg egy már korábban is említett égi. Ezen a szálon is összekapcsolhatják tehát a készítők az új filmet a régiekkel. 
Akárhogy is lesz, az biztos, hogy a Marvel Studios ismét hatalmas fába vágta a fejszéjét, hiszen relatíve rövid idő alatt kell bemutatniuk majd sok-sok új karaktert és sok-sok új bonyodalmat, mindezt úgy, hogy az belepasszoljon az eddig felépített világba.  Ez biztosan nem lesz egyszerű, de ha minden jól megy, 2020-ban, vagyis jövőre már mi magunk is megítélhetjük, mennyire sikerült. 
A Marvel Studios tankja továbbra is tele van, és hiába kaptunk egy igen komoly lezárást a Végjátékban, a következő években sem maradunk képregény-adaptációk és szuperhős-történetek nélkül, ha megváltjuk a jegyet a legközelebbi Marvel-kalandra. 
De milyen kár, hogy Stan Lee már nem fog feltűnni majd a vásznon, a szokásos rövid kis mellékszerepében…
Megosztás

Egypercesek

Kimaradt az Akik maradtak

Kimaradt az Akik maradtak

„A film bekerülése a legjobb tíz közé nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét”

Friss FISZ-vezetők

Legfőbb célkitűzéseik a nyitottság és a sokszínűség

Egy olasz zseni élete és halála

Ilyen mélységben és alapossággal még senki sem mesélte el Pasolini történetét

Börtön plágiumért

Mint kiderült, Kobal műve Aldo Nicolaj egyik komédiájának szó szerinti fordítása

Rézkirályság: mágikus második rész

A kritikusok szerint legalább olyan jó, ha nem jobb, mint az első rész