Újabb képregények a moziban

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben is írtunk, a Marvel Studios óriásit robbantott a 2008-ban életre hívott Marvel Moziverzummal, melyben megteremtettek egy egész világot, tele kiváló karakterrel, és tele izgalmas történettel. Ezt a blokkot zárták most le tizenegy év után a Bosszuállok: Végjátékkal, de ahogyan azt a korábbi írásunkban is bemutattuk, ez a vég is csak valami újnak a kezdete volt. Egy tizenegy éve mesélt történetnek vége lett, de a mesélők még élnek, és új kalandokba kezdenek. 
A következőkben két új Marvel projektet mutatunk be, amelyek valószínűleg elődeikhez hasonlóan meg fogják hódítani a mozikat, csakúgy, mint a képregényrajongók szívét.

Kép forrása

Irány Kelet!
Immáron szinte minden kétséget kizárólag biztossá vált, hogy a Marvel Studios filmre fogja vinni Shang-Chi, a kung fu mesterének történetét. De ki is ő, és miért is érdekes ez? Nos, Shang-Chi a Marvel képregénysorozat egyik, ha nem a leghíresebb kínai származású szuperhőse. A karakter 1973-ban jelent meg először a Special Marvel Edition 15. számának képkockáin, hála Steve Engelhartnak és Jim Starlinnak. Akkor az előbbi volt a felelős a szövegért, míg az utóbbi a látványért. Az ő szerepüket fogja betölteni, ha minden igaz most Dave Callaham és Destin Daniel Cretton. Callaham fogja írni a film forgatókönyvét, míg Cretton látja majd el a rendezői munkálatokat. Azt hiszem, ezek alapján kijelenthetjük, hogy a projekt remek kezekben van, hiszen Callaham nevéhez olyan művek fűződnek, mint a The Expendables trilógia, a 2014-es Godzilla, vagy a jövőre mozikba kerülő Wonder Woman 1984. Cretton nevével pedig olyan produkcióknál találkozhatunk, mint a nagy sikert arató Átmeneti Állomás, vagy Az Üvegpalota. A Marvel Studios láthatóan komolyan gondolja a Shang-Chi projektet. 
De mit lehet tudni magáról a főszereplőről? 
Shang Chi egy Fu Manchu nevű hatalomra éhes és vérszomjas globalista gyermeke, aki a külvilágtól elzárva töltötte fiatal éveit, idejét pedig arra használta fel, hogy a kung fu nagymesterévé válhasson. Kezdetben tehát nem rendelkezik kimondottan különleges, emberfeletti képességekkel, mégis szinte legyőzhetetlen, hála annak, hogy mind a pusztakezi, mind a fegyveres vusu harcművészeteknek a nagymestere. Reflexeit sikerült olyan szintre emelnie, hogy képes elkerülni a puskagolyókat, valamint a felé hajított fegyvereket, vész esetben pedig a karpántjaival kivédeni azokat. A képregényekben bemutatott életútja szerint később aztán odáig is eljut, hogy képes lesz akár többszörösen duplikálni önmagát a csatában. Végeredményként tehát mégis rendelkezik emberfeletti szupererővel. Akárhogy is, hiába a nagyhatalmú szupergonoszok, Shang-Chit sem kell félteni a harcmezőn. 
Arról, hogy ki fogja eljátszani a kung fu nagymesterét, hogy ki lesz az ellenfele, vagy hogy életének melyik részét fogja bemutatni a film, egyelőre semmilyen pletyka nem ismert. Rendkívül érdekes kérdés még az is, hogy melyik Marvel világot fogja erősíteni, hiszen bizonyos utalások összekötik őt a Bosszuállokkal is és az X-Men karaktereivel is. Érdekes lesz látni, hogy végül a készítők melyik mellett teszik majd le a voksukat. Ugyancsak kérdés, milyen lesz a fogadtatása Keleten. Nemrég lehetett ugyanis arról olvasni, hogy a keletiek inkább a gyerek szuperhősöket preferálják. Kíváncsian várjuk tehát, hogy Shang-Chi önmagában elég lesz-e a sikerhez.

Kép forrása

Jönnek az örökkévalók
Bár jó eséllyel a Shang-Chi történet is rengeteg nézőt be fog ültetni a mozikba, a Marvel új galaxistágításának legnagyobbat robbanó szuperbombája valószínűleg mégis a The Eternals névre keresztelt képregénysorozat vászonra vitele lesz. A Galaxis Őrzőinek sikere azt a visszajelzést adta a készítőknek, hogy bizony van értelme elhagyni a Földet, mint helyszínt, és bebarangoltatni a nézőkkel az egész univerzumot. Ezt az irányt erősítette a Thor Ragnarök is, és valószínűleg ennek a folyamatnak lesz a következő nagy ugrása a The Eternals film is. Az Örökkévalók világa Jack Kirby nevéhez fűződik, aki Stan Lee mellett szintén számos nagyszerű képregény atyja és életrehívója volt, mondhatni a szakma egyik legnagyobbja. Az ő nevéhez kapcsolódik többek között például a Fantasztikus Négyes mellett Amerika Kapitány, Thor, vagy épp Vasember története, de maguk a Bosszúállók is. 
A The Eternals-projekt 1976 júliusában látott napvilágot, miután a nagy konkurens DC Comics nem adott neki zöld utat, így a Marvel égisze alatt születhetett meg. Ez pedig lehet, hogy 2020-ban egy rendkívül szerencsés, és rendkívül jövedelmező mozzanat lesz visszagondolva a Marvel Studios számára, míg a DC bizony most foghatja a fejét.
De kik is ezek az örökkévalók? Nos, ők kvázi evolúciós mellékhajtások, az emberek elődei, akiket azért hoztak létre a régi istenek, hogy a Föld védelmezői legyenek. Ennek érdekében igen nagy hatalommal és sok-sok szupererővel látták el őket. Ezekre szükségük is volt, hogy felvegyék a harcot a deviánsoknak nevezett gonoszokkal, akik lényegében az ellenpólusukat képezték és akiket egyébként szintén az égieknek „köszönhet” a Föld. Miután ezek a régi istenek megteremtették a két fajt, hogy jó sokáig harcoljanak egymással, ezt a folyamatot megtették más bolygókon is, így jött létre egyébként az egyéb Marvel filmekből már jól ismert scrull és a kree faj is. Azt, hogy mi lett végül az örökkévalókkal, több cikkben sem lenne egyszerű részletezni, ugyanis, ha nem is egy Tolkien-féle történelmet kreáltak nekik a készítők, de azért az ő históriájuk is felölel jó sokezer évet. Végül egy részük letelepedett a Titánon (ismerős? Okkal!), egy részük pedig szétszéledt galaxisszerte. Most azonban úgy néz ki, hogy ezek a nagyhatalmú hősök újra találkoznak majd, mégpedig a mozikban. 
A filmnek egyelőre nincs pontos bemutatási dátuma, sőt, még azt se lehet biztosan tudni, hogy az Örökkévalók történelmének melyik részébe nyerhetünk majd betekintést, a Bosszúállók: Végjáték eseményei után, vagy jóval előtte térhetünk-e vissza vajon a Marvel Filmes Univerzumba. 
Vannak dolgok, amiket azonban biztosan tudunk. Ilyen például az, hogy a forgatókönyvért Matthew Firpo és Ryan Firpo a felelősek, míg a rendezői munkálatokat Chloe Zhao fogja levezényelni. Igen erős pletyka emellett, hogy a film egyik főszereplője nem más lesz, mint Angelina Jolie, aki elvileg már le is szerződött a Marvellel. A következő filmes blokkban sem lesznek tehát kisebb nevek a stáblistában, mint a korábbiakban. Jolie nagy valószínűség szerint az emberek közül érkező Sersi karakterét fogja magára ölteni, amiből pedig arra következtethetünk, hogy a film egyik fő vonala a már említett Sersi, és a kozmikus energiával átjárt Ikaris szerelme lesz. Az azonban egészen bizonyos, hogy rengeteg új karaktert fogunk megismerni nagyon rövid idő lefolyása alatt, pont úgy, mint anno A Galaxis Őrzőiben

Kép forrása

Kapcsolódási pontok
Az egyelőre nyitott kérdés, hogy Shang-Chi hogyan fog kapcsolódni az eddigi történetekhez, egyáltalán a Bosszúállók vagy a X-men világát fogja-e erősíteni, de az biztos, hogy érkezik. Egyelőre azonban a jelenleg ismert filmekhez relatíve kevés kapcsolódási pontja van. Nem úgy, mint a The Eternals-nak. A korábban említett Titán ugyanis azért lehetett ismerős a Bosszúállók-rajongóknak, mert a széria főgonoszának, Thanosnak a szülőbolygója. Ez pedig nem véletlen. Thanos ugyanis egy harmadik generációs örökkévaló. Innentől pedig el lehet játszani a gondolattal, hogy amennyiben a film egy a Bosszúállók története előtti időbe visz majd vissza bennünket, akkor vajon újra láthatjuk-e majd kedvenc lila titánunkat a képernyőn. És ha igen, vajon akkor melyik oldalon fog majd állni. Szintén komoly kapcsolódási pont egyébként a Galaxis Őrzői 2-ben bemutatott Ego, vagyis Quinn apja, aki nem mellesleg egy már korábban is említett égi. Ezen a szálon is összekapcsolhatják tehát a készítők az új filmet a régiekkel. 
Akárhogy is lesz, az biztos, hogy a Marvel Studios ismét hatalmas fába vágta a fejszéjét, hiszen relatíve rövid idő alatt kell bemutatniuk majd sok-sok új karaktert és sok-sok új bonyodalmat, mindezt úgy, hogy az belepasszoljon az eddig felépített világba.  Ez biztosan nem lesz egyszerű, de ha minden jól megy, 2020-ban, vagyis jövőre már mi magunk is megítélhetjük, mennyire sikerült. 
A Marvel Studios tankja továbbra is tele van, és hiába kaptunk egy igen komoly lezárást a Végjátékban, a következő években sem maradunk képregény-adaptációk és szuperhős-történetek nélkül, ha megváltjuk a jegyet a legközelebbi Marvel-kalandra. 
De milyen kár, hogy Stan Lee már nem fog feltűnni majd a vásznon, a szokásos rövid kis mellékszerepében…