Mit főz ki Pettson és Findusz?

„Az öreg Pettson a veteményeskertben állt, és a talajt vizsgálgatta. 
– Itt az ideje, hogy elvessük a zöldségmagokat, és elültessük a krumplit – mondta. 
Findusz körülötte futkározott, és a bogarakat ijesztgette.
–  Mi az, hogy ELÜLTETNI? – kérdezte.
–  Beletenni a földbe. Ha répamagot teszünk a földbe, akkor ott répa fog kinőni. A krumpliból pedig öt-tíz új krumpli lesz.
A kandúr ellentmondást nem tűrő képpel nézett az öregre:
– De én nem szeretem a krumplit és a répát sem! Nem ültethetnénk inkább húsgombócokat?” 


Kép forrása


A svéd gasztrokultúra
A hatalmas kék-sárga áruháznak köszönhetően a svéd ízvilág ma már sokak számára ismerős lehet. Aki járt már valaha a három bútorkomplexum egyikében az tudja, hogy milyen a lekváros húsgombóc instant barnamártással körítve, hogy 700-800 forint alatt a nyers lazacfilé is egész finom, feketeöves ikeások pedig azt is tudják, hogy a „kanelbullar” szó hallatán desszertvilláért kell nyúlni.
A Sven Nordqvist rajzaival illusztrált gyerekeknek szóló szakácskönyvben Anne Tüllmann receptjein keresztül nyerhetünk bepillantást a svéd gyerekek (és felnőttek) gasztrokultúrájába. 
A könyv meglehetősen progresszív módon az alábbi négy fejezetre oszlik: tavaszi receptek, őszi receptek, nyári receptek és téli receptek. Minden fejezetet a főzéshez valamilyen szinten kapcsolódó, már korábban megjelent Pettson és Findusz kötetek szövegeivel és képeivel vezetnek be. Azok a gyerekek, akik már ismerik az egyes ételek háttértörténetét, érzelmileg jobban rácsavarodhatnak az „örömfőzés” koncepciójára. A lelkesedést fokozandó érdemes tehát a következő könyvekből mesélni mielőtt a szakácskönyvet csatasorba állítjuk: Csetepaté a kiskertben (tavasz), A kandúr szülinapi tortája (nyár), Pettson horgászni megy (ősz) és Pettson karácsonya (tél). 

Kép forrása

Gyorsan és egyszerűen
Aki esetleg azt várja, hogy a mű a modern gyermekétkeztetés megreformálását tűzte a zászlajára, az csalódni fog: ebben a könyvben nincs rizslisztből készült palacsinta, se eritrittel édesített tejbegríz. Van viszont annál több finomság! A teljesség igénye nélkül, íme, néhány recept a tartalomjegyzékből: Findusz húsgombóca, Zöldségtallérok szósszal, Tejszínhabos gofri, Andersson néni fahéjas csigái, Svéd nyári leves, Findusz kedvenc tésztaszószai, Elsa karácsonyi menüje. Persze lehet, hogy nem a Svéd lazacfelfújt lesz a legsűrűbben készített ételünk a könyvből, de a legtöbb recept gyorsan, egyszerűen és teljesen hétköznapi hozzávalókkal készül. A legjobb példa erre Findusz palacsintatortája, ami nem más, mint tejszínhabbal és lekvárral megkent palacsinták sokasága ízlésesen egymásra halmozva. 
E könyv által végre értelmet nyernek a homokozóban töltött hosszú órák, a kishajó alakú iszapsütemények, a láthatatlan teadélutánok, a méregdrága babakonyhák és még annyi minden, amihez a szülők éveken keresztül türelmesen asszisztáltak. 
Fogadni mernék rá, hogy ez a mese-szakácskönyv lányoknál és fiúknál is egyaránt nagy siker lesz, hiszen ha bevonjuk őket a sütés-főzésbe, a játéknak rögtön tétje lesz (és nem mellesleg eredménye), a gyerekek pedig díjazzák, ha komolyan veszik őket. Csak ne a karalábéfőzelékkel próbálkozzunk! 

Kép forrása

Pettson mézeskalácsa
Illusztrációként kiemeljük a Pettson mézeskalácsa című receptet, ami igazán nem nagy ügy, ha az ember rászán egy-két napot az életéből: egy kis keverés-kavarás, gyúrás, nyújtás, szaggatás, sütés, díszítés, és már készen is van. Mi ez, ha nem a homokozószakkör továbbfejlesztése? 
íme Pettson mézeskalácsa!
Hozzávalók:
17,5 dkg vaj
22 dkg cukor
½ csésze cukorszirup vagy méz
¾ tk. őrölt gyömbér
¾ tk. őrölt kardamom
¾ tk őrölt fahéj
½ tk őrölt szegfűszeg
2 dl tejszín
½ tk sütőpor
70 dkg liszt

1. A vajat kézi mixerrel habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet és a fűszereket, valamint a félig keményre vert tejszínhabot.
2. A sütőport a liszt felével elvegyítjük, és a gépet a legalacsonyabb fokozaton járatva, összekeverjük a masszával. A maradék lisztet apránként hozzáadagoljuk. 
3. A tésztát belisztezett gyúródeszkán jól átgyúrjuk, gombócot formázunk belőle, letakarjuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
4. Másnap a tésztát jó vékonyra kinyújtjuk, tetszőleges formákat vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Előmelegített sütőben 200 fokon, kb. 10 percig sütjük.
5. Vigyázzunk, nehogy elfogyjon karácsony előtt!