Mit főz ki Pettson és Findusz?

MEGJELENT: 2017. október 2. | SZERZŐ: Szappanos Csenge

„Az öreg Pettson a veteményeskertben állt, és a talajt vizsgálgatta. 
– Itt az ideje, hogy elvessük a zöldségmagokat, és elültessük a krumplit – mondta. 
Findusz körülötte futkározott, és a bogarakat ijesztgette.
–  Mi az, hogy ELÜLTETNI? – kérdezte.
–  Beletenni a földbe. Ha répamagot teszünk a földbe, akkor ott répa fog kinőni. A krumpliból pedig öt-tíz új krumpli lesz.
A kandúr ellentmondást nem tűrő képpel nézett az öregre:
– De én nem szeretem a krumplit és a répát sem! Nem ültethetnénk inkább húsgombócokat?” 


Kép forrása


A svéd gasztrokultúra
A hatalmas kék-sárga áruháznak köszönhetően a svéd ízvilág ma már sokak számára ismerős lehet. Aki járt már valaha a három bútorkomplexum egyikében az tudja, hogy milyen a lekváros húsgombóc instant barnamártással körítve, hogy 700-800 forint alatt a nyers lazacfilé is egész finom, feketeöves ikeások pedig azt is tudják, hogy a „kanelbullar” szó hallatán desszertvilláért kell nyúlni.
A Sven Nordqvist rajzaival illusztrált gyerekeknek szóló szakácskönyvben Anne Tüllmann receptjein keresztül nyerhetünk bepillantást a svéd gyerekek (és felnőttek) gasztrokultúrájába. 
A könyv meglehetősen progresszív módon az alábbi négy fejezetre oszlik: tavaszi receptek, őszi receptek, nyári receptek és téli receptek. Minden fejezetet a főzéshez valamilyen szinten kapcsolódó, már korábban megjelent Pettson és Findusz kötetek szövegeivel és képeivel vezetnek be. Azok a gyerekek, akik már ismerik az egyes ételek háttértörténetét, érzelmileg jobban rácsavarodhatnak az „örömfőzés” koncepciójára. A lelkesedést fokozandó érdemes tehát a következő könyvekből mesélni mielőtt a szakácskönyvet csatasorba állítjuk: Csetepaté a kiskertben (tavasz), A kandúr szülinapi tortája (nyár), Pettson horgászni megy (ősz) és Pettson karácsonya (tél). 

Kép forrása

Gyorsan és egyszerűen
Aki esetleg azt várja, hogy a mű a modern gyermekétkeztetés megreformálását tűzte a zászlajára, az csalódni fog: ebben a könyvben nincs rizslisztből készült palacsinta, se eritrittel édesített tejbegríz. Van viszont annál több finomság! A teljesség igénye nélkül, íme, néhány recept a tartalomjegyzékből: Findusz húsgombóca, Zöldségtallérok szósszal, Tejszínhabos gofri, Andersson néni fahéjas csigái, Svéd nyári leves, Findusz kedvenc tésztaszószai, Elsa karácsonyi menüje. Persze lehet, hogy nem a Svéd lazacfelfújt lesz a legsűrűbben készített ételünk a könyvből, de a legtöbb recept gyorsan, egyszerűen és teljesen hétköznapi hozzávalókkal készül. A legjobb példa erre Findusz palacsintatortája, ami nem más, mint tejszínhabbal és lekvárral megkent palacsinták sokasága ízlésesen egymásra halmozva. 
E könyv által végre értelmet nyernek a homokozóban töltött hosszú órák, a kishajó alakú iszapsütemények, a láthatatlan teadélutánok, a méregdrága babakonyhák és még annyi minden, amihez a szülők éveken keresztül türelmesen asszisztáltak. 
Fogadni mernék rá, hogy ez a mese-szakácskönyv lányoknál és fiúknál is egyaránt nagy siker lesz, hiszen ha bevonjuk őket a sütés-főzésbe, a játéknak rögtön tétje lesz (és nem mellesleg eredménye), a gyerekek pedig díjazzák, ha komolyan veszik őket. Csak ne a karalábéfőzelékkel próbálkozzunk! 

Kép forrása

Pettson mézeskalácsa
Illusztrációként kiemeljük a Pettson mézeskalácsa című receptet, ami igazán nem nagy ügy, ha az ember rászán egy-két napot az életéből: egy kis keverés-kavarás, gyúrás, nyújtás, szaggatás, sütés, díszítés, és már készen is van. Mi ez, ha nem a homokozószakkör továbbfejlesztése? 
íme Pettson mézeskalácsa!
Hozzávalók:
17,5 dkg vaj
22 dkg cukor
½ csésze cukorszirup vagy méz
¾ tk. őrölt gyömbér
¾ tk. őrölt kardamom
¾ tk őrölt fahéj
½ tk őrölt szegfűszeg
2 dl tejszín
½ tk sütőpor
70 dkg liszt

1. A vajat kézi mixerrel habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet és a fűszereket, valamint a félig keményre vert tejszínhabot.
2. A sütőport a liszt felével elvegyítjük, és a gépet a legalacsonyabb fokozaton járatva, összekeverjük a masszával. A maradék lisztet apránként hozzáadagoljuk. 
3. A tésztát belisztezett gyúródeszkán jól átgyúrjuk, gombócot formázunk belőle, letakarjuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
4. Másnap a tésztát jó vékonyra kinyújtjuk, tetszőleges formákat vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Előmelegített sütőben 200 fokon, kb. 10 percig sütjük.
5. Vigyázzunk, nehogy elfogyjon karácsony előtt!




Megosztás

Egypercesek

Várjuk az eredményt

Várjuk az eredményt

Kis türelmet kell kérnünk a pályázóktól

Éjszaka könyvekkel

Ízelítő, kedvcsináló gyanánt mutatunk pár lehetőséget

Könyves tavasz

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapján megjelent a Könyvkultúra Magazin idei első, nyomtatott száma

Nyit a Könyvfesztivál

Könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, játékok, dedikálások, irodalmi estek várják a közönséget

Tanácskoznak a honismerők

Hogyan készítsünk helytörténeti kiadványt?

Feliratkozás a hírlevélre

Email