Dr. Almási Kitti rendel

Almási Kitti népszerű tanácsadó lett az elmúlt években. Valahol azt írták róla, olyan, mint egy jó barátnő a szomszédból, akivel meg lehet beszélni mindenféle problémát. Vallójában jól képzett klinikai szakpszichológus, több könyv szerzője és társszerzője, tudományos és ismeretterjesztő műsorok előadója.
Most több könyvét is elővettük. Íme. 

Kép forrása

A hűtlenség ... és ami mögötte van
Valószínűleg egyetlen olvasó számára sem meglepő a tény, hogy – Almási Kitti pszichológus állítása szerint – a hűtlenség a leggyakoribb párkapcsolati problémák közé tartozik. Korunk társadalma egyrészt mintha kevésbé tartaná megvetendő dolognak a félrelépést, mintha egy általános társadalmi jelenségről lenne szó.   
Elgondolkodtató tény, hogy a megcsalás nem pusztán becsületbeli dolog: sokszor megroppantja a kapcsolat bizalmi alapját, sőt, és az érintetteknél komoly önértékelési zavarokat, nehezen kezelhető, különféle típusú negatív érzéseket válthatnak ki. Ezt az összetett jelenséget járja körül művében a szerző, sok egyéb mellett olyan témaköröket érintve, mint a hűtlenség (korántsem egyértelmű) fogalma és értelmezése a modern korban, a hűtlenség okozta lelki fájdalom okai, az egyszeri és többszöri botlások, a nők hűtlenségének fajtái, az ösztönök szerepe, a hűtlenségre utaló – képzelt és valós – jelek, a megcsalás utáni dilemma: együtt, vagy külön, a megbocsátás folyamata stb. A számos jól érthető magyarázatot és megszívlelendő tanácsot tartalmazó kötet minden érdeklődőnek jó szívvel ajánlható.

Kép forrása

Irigység, kibeszélés, rosszindulat
A pszichológus szerző közel másfél évtizedes praktizálására építve összegzi a címben megjelölt érzésekkel, érzelmekkel kapcsolatos megszívlelendő mondanivalóját. Munkája során azt tapasztalta, hogy a hozzá fordulók szinte mindegyike, ha a féltékenység érzését még be is vallja magának és terapeutájának, az irigységgel már nem meri szembesíteni önmagát, mert ennek az érzésnek a bevallása rendkívül negatív színben tüntetheti fel annak fölvállalóját. Pedig ezt az érzést is kezelni, mi több „domesztikálni” kell ahhoz, hogy ne legyen testet, lelket megbetegítő folyamat kiindulópontja. 
Almási Kitti esettanulmányok sokaságával, mi több még egy saját magáról szóló „tantörténettel” is bebizonyítja, hogy igenis érdemes szembenézni ezzel az érzéssel, ahhoz, hogy annak energiáit pozitív ügyekben mozgósíthassa a páciens. 
Fejezeteken keresztül (Irigység vagy féltékenység?;  Az irigy gyerek; Az irigy szülő; Az irigység, mint teher; Az irigység provokálása; Az illúziók világa; Kibeszélés, rosszindulat; Mit kezdjünk az irigységgel?) dolgozza föl az irigység mibenlétét, lényegét, annak a folyamatnak a stációit, amelynek során felismerhető és elfogadható ez az érzés, annak érdekében, hogy ki-ki átfordíthassa ezt a személyiséget gyengítő érzést pozitív tartományba, de ahhoz is segítséget ad, hogy miként ismerjük fel, és óvjuk meg magunkat mások pletykáitól, az irigység talaján kibontakozó rosszindulattól. Érthető, mindenki számára hasznos tanácsokkal szolgáló kötet, amelyet széles körben ajánlható.

Kép forrása

Bátran élni
A végére pedig egy önfejlesztési könyvet szeretnék ajánlani: személyiségünk talán legdestruktívabb vonása a félelem és gátlás, ami számtalan élethelyzetben, döntési helyzetben akadályoz, nagyban fékezve fejlődésünket, alacsonyabb szinten tartva életminőségünket. Ezen változtatni segít a szerző életvezetési és önfejlesztési könyve, amelynek nyitányában rögtön az egyik legfontosabb tényezőről, a gondolkodás meghatározó erejéről esik szó.  Ezután olvashatunk arról, hogy miért veszélyes a problémamegoldásban a halogatás, mi a differencia félelem és szorongás között, miért jó kooperálni és adni, hogy viszonyuljunk váratlanul előálló helyzetekhez, miként lépjünk túl a szégyenérzeten, illetve hogyan vívjunk ki tiszteletet. Az utolsó részben a helyes döntés meghozatalának pszichológiájáról ír a szerző.