És megfőttek a vízilovak

A könyv egy gyilkosság története, amely megszülte a beatnemzedéket. Ezzel a felütésnek beillő mondattal ajánlja többek között a Helikon Kiadó a beatirodalom két alapírója, Jack Kerouac és William S. Borroughs közösen alkotott korai zsengéjét, az És megfőttek a vízilovak című szoci-krimit. 
Mint a kötethez rakott tanulmányból kiderül, ez a regény 2008-as első publikálásáig legenda volt, az 1950-es évektől mindenki tudta, hogy létezik a kézirat, de a szerzőkön kívül senki sem olvasta. Most magyarul is megvan, tehát hajrá magyar beatnikek!

Kép forrása

Egy különös címet viselő regény
Az ötvenes években az Egyesült Államokban megszületett a beatnemzedék, az az új generáció, melynek olyan irodalmi éllovasai voltak, mint Jack Kerouac, Allen Ginsberg és William S. Borroughs. A második világháború után, a negyvenes évek második felében és az ötvenes években húszas, harmincas nemzedék gyökeresen mást akart, mint elődeik, így volt ez a művészetben, a politikában is. Az Úton, az Üvöltés és a Meztelen ebéd szerzői és a velük egyívású alkotóréteg az irodalomban, a képzőművészetben és a zenében tette le a legnagyobbat az asztalra. Sajnálatos, hogy sem a beatnemzedékről, sem pedig a beatmozgalomról nem esik már sok szó manapság, holott minden, amit ma nyugati pop- és/vagy rock & roll kultúrának nevezünk, az innen ered. 
Egészen pontosan egy különös címet viselő regényből, melyet 2008-ig törvény védett a publikálástól. 

Kép forrása

Mondhatni deviáns 
A két gigász, Jack Kerouac és William S. Borroughs közös művüket még a negyvenes évek második felében hoztak tető alá. A sztori igaz történet. Egy heteroszexuális (?) és egy homoszexuális férfi viharos kapcsolatának és a viszony gyilkossággal végződő tragikus végkifejletnek históriája.
A műről hatvan éve beszélnek, a két szerző mindig is hivatkozott rá, bár olvasni senki sem olvasta. Most íme itt van magyarul is! 
Amúgy maga az eljárás, a módszer, ahogy Kerouac és Borroughs elkészítette a megtörtént esetet feldolgozó regényt, zseniális. A históriában a két író, egy-egy szereplő szemszögéből, fejezetenként váltakozva meséli el a – mondhatni deviáns – baráti kör tagjainak mindennapjait, kihegyezve a fiatal és az idősebb férfi tragédiába torkolló baráti, szerelmi kapcsolatának történetére. Eelevenné teszi a sztorit a tény, hogy a szerzők a valóságban is láttak mindent. Kerouac és Borroughs tényleg a furcsa párocska baráti köréhez tartozott és huszonéves fiatalként velük együtt lógtak éjjel-nappal. 

Kép forrása

Először a tanulmányt
Rendkívül izgalmas és az eredeti műnél sokszor sokkal érdekesebb a kiadáshoz illesztett szakmai, szerkesztői jegyzet, elő- vagy utószó. Jack Kerouac és William S. Borroughs közös regénye, az És megfőttek a vízilovak című szocio-krimi is így járt. James W. Grauerholz író, szerkesztő, a Borroughs hagyaték gondozója, terjedelmes irodalomtörténeti tanulmányt illesztett a két alkotó közös, s immár a közel hatvan éve fiókban porosodó regénye 2008-as első kiadásához. 
Én azt ajánlom az olvasónak, hogy először ezt a tanulmányt nézze át, majd csak utána essen neki az adaptációnak, mert így kerül igazán képbe. Már csak azért is, mert az 1940-es években játszódó történet számos alakja egy-egy akkor még ismeretlen, de egy évtizeddel később sztárművésszé vált amerikai alkotó személyiségét takarja. Azzal pedig, hogy innen, a mából nézve, mit kell kezdeni a két férfi bűnügyi rovatokba illő szerelmi kapcsolatával, mit is mondhatnék? A beatmozgalom, majd az azt váltó hippimozgalom egyik jellegzetességével állunk szemben. A szubkultúra tagjai semmilyen szempontból nem tartoztak a korábbi, talán konzervatívnak, talán kispolgárinak, talán konformistának, talán konvencionalistának mondható társadalmi közegbe. Ebben pedig nem volt helye előítéleteknek, mi több, a korabeli liberalizmus ettől jobbra volt. A mából nézve ultrajobbra…