Petőfire licitálnak

MEGJELENT: 2019. november 27., szerda | SZERZŐ: László T. András

Nyolcvan év után először bocsájtanak árverésre Petőfi-dedikációt; a huszonhatmillió forinttól kínált Petőfi-kötetre december 6-án licitálhatnak az érdeklődők a Központi Antikvárium árverésén, amelyet a Festetics Palotában tartanak.

Kép forrása

Egy őszinte barátnak
1848-ban jelent meg a költő összes költeményét tartalmazó kétkötetes könyv, amelynek első kötetét Pákh Albertnek dedikálta a költő a következő szavakkal: Pákh Albertnek őszinte barátja, Petőfi Sándor. 
Pákh Albert közeli barátságot ápolt Petőfivel, és amellett, hogy ügyvédként dolgozott, jelentős irodalomszervező tevékenységet is végzett. Írói vénával rendelkezett, több folyóirat szerkesztésében és alapításában vett részt, ő hozta létre a Vasárnapi Újságot.  
„Harminc éve dolgozom a szakmában, de pályafutásom során Petőfi-dedikációval még nem találkoztam, ilyen ritkaság legutóbb 1939-ben szerepelt magyarországi árverésén” – hangsúlyozta Bálinger Béla, a Központi Antikvárium boltjának vezetője.
A huszonhat millió forinttól kínált ritkaság egy magángyűjteményből került elő.

Kép forrása

Kilenc dedikáció
„Nincs tudomásom arról, hogy magángyűjteményben őriznének még a köz előtt ismert Petőfi-dedikációt, így csak lappangó dolgok kerülhetnek elő” – mondta Bálinger, hozzátéve: közvetlenül halála után már olyan kultusz alakult ki Petőfi körül, hogy számontartották műveit és dokumentumait.
Ráadásul az ilyen ritkaságokra nemcsak a gyűjtők, de a gyűjtemények is igényt tartottak. „A 19. században is jellemző volt, ha Petőfitől előkerült valami, az rögtön közgyűjteményben került, leginkább a Petőfi Társasághoz" – mondta a szakember.
Jelenleg Petőfi Sándortól kilenc könyvdedikáció található a legnagyobb magyar közgyűjteményekben: az Arany Jánosnak ajánlott dedikációt a Magyar Tudományos Akadémián, hat dedikációt a Petőfi Irodalomban Múzeumban, míg az Országos Széchényi Könyvtárban két dedikációt őriznek.
Ez a pár darab ismert dedikáció mindig a közeli barátoknak vagy ismerősöknek szól, akkoriban ugyanis nem volt szokás ismeretleneknek dedikálni, a dedikáció, mint műfaj sokkal később alakult ki.

Kép forrása

Petőfi, Radnóti, Than   
Ha már a gyűjteményekről beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy az államnak elővételei joga van a most előkerült dokumentum megvásárlására, de egyelőre nem tudni, él-e valamelyik intézmény ezzel a lehetőséggel. Előfordulhat, hogy ez a ritkaság magángyűjteménybe kerül. Egy ilyen kuriózum nyilvános árverésen való felbukkanásakor az állam védési eljárást indít, innentől kezdve a dokumentum útját nyomon lehet követni, és nem kell, feltétlen, hogy közgyűjteménybe kerüljön, a lényeg, hogy ezentúl bármilyen kutató hozzáférhessen.    
Az árverésén egyébként több más különleges tétel is szerepel. Licitálni lehet Radnóti Miklós Két karodban című versének egyetlen fennmaradt autográf kéziratára, amelynek kikiáltási ára nyolcmillió forint. Az 1941-ben született szerelmi versnek csak a gépiratát őrzik közgyűjteményben. Elárverezik Than Mór vázlatkönyvét, amelyben egyenként lerajzolta a Batthyány-kormány tagjait, valamint Görgeyt és vezérkarát. A vázlatkönyvből mindenki egyértelműen beazonosítható, ezért történeti forrásként is jól használható. A tétel kikiáltási ára ötmillió forint.
Megosztás