Kőbe vésett titok

Különleges kihívás elé állítja a hivatásos és az amatőr kriptográfusokat egy francia település. Kétezer eurós (Hatszázötvenezer forintos) jutalmat ajánlott fel annak a leleményes kódfejtőnek, aki sikeresen értelmezi a jó kétszázharminc évvel ezelőtt kőbe vésett helyi feliratot.

Kép forrása

Érthetetlen szöveg
A húsz soros írást néhány éve fedezték fel Franciaország nyugati részén, a bretagne-i Plougastel mellett egy sziklatömbbe vésve, azonban mindeddig senkinek nem sikerült rájönnie, hogy ki és milyen szándékkal faragta a sziklába a rejtélyes szöveget. Nem elég ugyanis, hogy a szavak, mondatok igen zagyva logika szerint követik egymást, de az alkotó a francia betűk némelyikét fordítva vagy fejre állítva vésték a kőbe, ráadásul a szövegben skandináv Ø-betűk is szerepelnek. 
A szöveg egy darabja – a BBC News beszámolója szerint – így néz ki: „ROC AR B . DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL”. Egy másik sor pedig így olvasható: „OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK . AL”.

És biztosak lehetünk benne, nem azért nem értjük, mert kevéssé vagyunk jártasak a két évszázaddal ezelőtti francia nyelvben. A szöveg a helyi szakértőknek sem mond semmit, illetve olyan ötleteik vannak, amelyek nem az írás tartalmát, hanem érthetetlenségét magyarázzák. Felmerült például, hogy aki bevéste a szöveget a sziklába, jobbára írástudatlan lehetett. A betűkkel a szavak hangjait próbálta leírni, úgy, ahogy hallotta azokat. Mások szerint régi breton vagy baszk írás lehet, francia betűkkel, vagy francia fonetika szerint kőbe örökítve. 


Kép forrása

Árbóc és vitorla
Persze akadnak, akik komolyabb elképzelésekkel is előálltak. A vésetben ugyanis, az érthetetlen szöveg mellett vannak nagyon is érthető jelek.  Támpontot ad például, hogy a feliratban két dátum is felbukkan: 1786 és 1787, ami egyebek mellett a szöveg keletkezésének idejére is utalhat. Persze, amíg nem világos az írás jelentése, addig az sem egyértelmű, hogy a dátumok, mihez kötődnek. További támpontja lehet a kutatóknak, hogy a kőre egy hajó rajzát is rávésték, vitorlával és árboccal, valamint egy szent szívet, amelyet egy kereszttel jelöltek meg.

E segéd-tények nyomán arra következtetett az egyik helyi kriptográfus, hogy a felírat a tengerpart védelmével foglalkozhat. A Bresti-öböl védelmére ugyanis éppen az 1780-as években épült a egy erőd a közelben, amelynek maradványai még mindig láthatók. 1783-ig ugyanis Franciaország és Anglia háborúban állt. 

Persze ettől még csak iránya lett a kutatásnak, nem eredménye.

Kép forrása

Versengésre hívnak
Dominique Cap, Plougastel polgármestere azonban a helybéliek hathatós sürgetésére megelégelte a titokzatos faragvány körül hömpölygő homályt. Meg talán némi idegenforgalmi lehetőséget is felfedezett a kő rejtélyében. Kihirdette tehát, hogy kétezer eurót kap az, aki megfejti a titkot. 
Az egyiptomi hieroglif írás megfejtőjéről, Jean-Francois Champollionról elnevezett „Champollion-rejtély Plougastel-Daoulas-ban” néven meghirdetett programra a polgármesteri hivatalnál kell regisztrálni. A jelentkezők megkapják a feliratról készült fényképeket és novemberig lesz idejük rágódni a dolgon. Ősz végére azonban már várják a megfejtéseket. A határidő lejártakor egy zsűri választja ki a legjobbnak tűnő megoldást.
A kihívásra máris több százan jelentkeztek, de a polgármester további jelentkezőket vár. Elmondta, hogy a történészek és archeológusok eddig nem tudták megfejteni a feliratot. Ezért „ahelyett, hogy feladnánk, inkább versengésre hívunk” – fogalmazott, remélve, hogy talán a világ más táján akad egy szakértő, aki megfejti végre a titkot.