Csipkerózsika halott, Régi és új extrém álmok

Május 25-én Régi és új álmok címmel nyílik meg Szentendrén a 4. Art Capital képzőművészeti fesztivál, amelyen tizennégy helyszínen tizenhat tematikusan összekapcsolódó, kiemelt tárlat látható szeptember 1-ig.
A Barcsay Múzeum udvarán létrehoznak egy Álomfejtő Központot és irodalmi programot is szerveznek Álompárok címmel a Fő téren, ahol Álmaink filmjei címmel filmes program is várja a közönséget ingyenes vetítésekkel.

Kép forrása

Múzeumi színházban az Ember tragédiája 
Több meghívott színházi produkció is látható lesz, emellett a Laboratorium Animae Műhellyel közösen Madách Imre Az ember tragédiája című művét mutatják be május 25-én Sardar Tagirovsky rendezésében, múzeumi színház formában.
Gulyás Gábor, a fesztivált szervező Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, az Art Capital főkurátora a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta: a nemzetközi projekt kiállítói között van Dimitrij Kavarga, Eva Schlegel, Nagy Kriszta, Florin Stefan és Csákány István is.
A kiállításokhoz kapcsolódva további kilencvenegy önálló programot szerveznek: a tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások mellett irodalmi, filmes programok várják a látogatókat és saját színházi bemutatót is tartanak. A kísérőprogramok zömét a fesztivál elején és a végén rendezik.
Az idén negyedik alkalommal megvalósuló fesztivál segítségével izgalmas, pezsgő művészeti atmoszférát tudnak teremteni Szentendrén. A rendezvény keretében az álom témájához kapcsolódva számos képzőművészeti tárlat nyílik Szentendre belvárosában. Dimtrij Kavarga kinetikus alkotásokból álló, Anyag és test című projektjét az orosz alkotó személyesen installál a MűvészetMalomban. Az épület középső traktusában Nagy Kriszta Csipkerózsika halott című helyspecifikus kiállítását láthatja a közönség, az északi szárnyban pedig az osztrák Eva Schlegel In Between, valamint Csurka Eszter Álomcsapda című tárlata látható.

Kép forrása

A kalapácsszobor álma 
Az Ámos Imre-Anna Margit Múzeum alsó szintjén a Paradise City című kiállításon Kondor Attila, Schmied Andi és Stefan Osnowski munkái láthatók. Az udvaron Babos Zsili Álom az álomban címmel készít helyspecifikus installációt.
Első alkalommal állít ki Szentendrén Csákány István, A kalapácsszobor álma című helyspecifikus kiállítása a Vajda Lajos Múzeum felső szintjén lesz látható: árnyjátékszerű művek jönnek létre és egy nagyméretű fametszet is készül. Az alsó szinten Halász Péter Tamás Tripod című tárlata, az udvaron pedig Nagy Barbara Takaró című installációja várja a közönséget.
A város Fő terén lévő Képtárban a Szentendrei Teátrum fél évszázados történetét bemutató tárlat nyílik Díszletek közt címmel. A Ferenczy Múzeumban Magyar szürrealizmus címmel átfogó kiállítás látható az irányzat 1924-1969 közötti időszakának magyarországi műveiből. A tárlaton mintegy ötven alkotó műveit mutatják be, köztük számos olyan alkotást, amely Magyarországon eddig nem szerepelt kiállításon.
A tizenkét vetítőfülkében Erről álmodtam én címmel klasszikus és kortárs regények hősei elevenednek meg. A Perczel Enikő dramaturg által készített regényrészlet-adaptációk színészek előadásában egyes szám első személyben hallhatók.

Kép forrása

Álomjelentek a világirodalomból
Koronczi Endre Extrém alvás című projektje szintén szabadtéren lesz látható, ahogyan azok az egyszemélyes videófülkék is a szentendrei utcákon kapnak helyet, amelyekben a világirodalom leghíresebb álomjeleneteit hallhatják az érdeklődők. 
Az extrém álmokról – eléggé el nem ítélhető módon – Szentjóbi, avagy St. Auby Tamás egyik „előadása” jutott az eszembe. 
A tízegynéhány esztendeje rendezett Tiltáson innen és túl című rendezvény vége felé St. Auby Tamás emelkedett szólásra. Saját régi versét adta elő: „Mindjárt két óra. Mindjárt két óra. Mindjárt két óra” – ismételte hosszasan, megállás nélkül. Kínos percek teltek el. A közönségből többen ki is mentek… Aztán közbelépett az egyik rendező, fellépett a pódiumra, átvette a ritmust, s egy darabig Tamással együtt mondta, „Mindjárt hét óra. Mindjárt hét óra. Mindjárt hét óra.” A valós időre utalt, a program megcsúszásától tartott. Végül levette a hangot a poéta mikrofonjáról, az kikérte magának a „kabarédirektor cenzúráját”, és kivonult, de előbb még elárulta verse záró sorát: „Két óra.”
Az Art Capital teljes programja a www.artcapital.hu honlapon érhető el.