A kokainista és a hisztérika

MEGJELENT: 2016. június 29., szerda | SZERZŐ: Rácz András

Semmi meglepő nincs abban, hogy az amerikai elnökválasztási kampányban sikerekről és botrányokról szóló könyvekkel is igyekeznek megdolgozni a szavazókat a jelöltek, illetve a jelöltek hívei, ellenfelei. Ez alkalommal egy frissen kiadott kötet borzolja a Clinton-tábor idegeit és tölti el jó reményekkel a Trump-oldal embereit.
Botránykönyv jelent meg  Bill Clintonról és Hillary Clintonról.

Az elnöki pár titkai

A kötet szerzője, Gary J. Byrne a korábbi Clinton-adminisztráció idején a Fehér Házban működő titkos szolgálat munkatársa volt, s állítása szerint olyan részleteket tár most az olvasók elé az elnöki pár életéről, amelyek korábban nem voltak ismertek, s amelyek nyomán mindenki komolyan elgondolkozhat, akarja-e, hogy efféle emberek vezessék az Egyesült Államokat. Ő, mármint az író, egy nyilatkozatában minden esetre leszögezte: soha nem fog Hillary Clintonra szavazni. Bárki másra, csak rá nem.
Hogy ezt a kijelentés nem volt éppen a legszerencsésebb, az persze tény, hiszen a Clinton stáb mindjárt azzal vádolta meg Gary J. Byrnet, hogy a republikánus elnökjelölt, Donald Trump embere, s furcsa módon csengenek össze Trump szavai és a szerző állításai.
Ugyanakkor Byrne nyilvánosan nem kötelezte el magát Trump mellett. „Az egyetlen dolog, amit valaha hallottam Donald Trumpról, hogy felhúzott egy csomó épület, és rengeteg pénzzel támogat mindenféle jótékony kezdeményezéseket” – nyilatkozott.

Drogok, csajok
Nos, a kicsit valóban kampány-zamatú megjegyzés mellett Byrne szenzációhajhász könyvében széles körben ismert és vitatott pletykákat fogalmaz újra, de úgy, hogy azokat a személyes tapasztalatként mutatja be.
Elmondja például, hogy Bill Clinton igazi szexuális ragadozó volt, gyakorlatilag minden nőt megpróbált megszerezni, aki csak kicsit is megtetszett neki. Volt például egy „kocogólistája”, amibe az elnöki titkosszolgálat munkatársai adatokat gyűjtöttek különféle csinos nőkről, akik megtetszettek a reggelente kocogó Clintonnak. Természetesen a hölgyekkel az elnök megpróbálta felvenni a kapcsolatot.
Az elhíresült Lewinsky-ügy Byrne szerint csak Clinton zavaros magánéletének apró epizódja, az, ami a jéghegyből látható lett. Valójában az elnöknek olykor három szeretője is volt egyszerre, köztük volt a volt alelnök, Walter Mondale lánya, Eleanor is, akikre – a könyvben legalábbis ezt írja – rá is nyitott egyszer a térképszobában.
Merészebb és aggasztóbb vád az amit az elnök drogfüggőségéről, sőt az elnöki környezet droghasználatáról ír. „Voltak a kábítószer-problémák. Egyesek úgy jöttek dolgozni reggel, hogy alig bírtak megállni a lábukon, aztán kimentek a mosdóba és pár perccel később olyan boldog mosollyal léptek ki, mint valami bohóc…”- fogalmaz a kokainhasználatról beszélve a szerző.  

Rettegés a Fehér Házban
Természetesen a First Lady is megkapja a magáét. Igaz, Hillary Clintonnal kapcsolatban sem drogokról sem szexuális kalandokról nem esik szó a könyvben, az viszont kiderül, hogy vezetési stílusa nem túl hatékony. Byrne szerint a First Lady vezetési stratégiája annyi, hogy mindenkit rettegésben tart. A szerző afféle paranoid személyiségnek mutatja be a demokrata elnökjelölt asszonyt, hangsúlyozva, hogy szeszélyes és lobbanékony természetével az őrületbe kergette környezetét.
Mellesleg persze azt is megemlíti Gary J. Byrne, hogy éppen a First Lady elviselhetetlen természete volt az oka a házban elterjedő drogfogyasztásnak. Egyszerűen másképp nem lehetett kibírni állandó zsémbelését.
A demokrata kampánycsapat természetesen a leghatározottabban visszautasítja a rágalmakat, hangsúlyozva, hogy a szerző soha nem volt a fehér Házban olyan pozícióban, hogy a kötetben felbukkanó intimitásokról közvetlen tudása lehessen. Clinton asszony szóvivője lesajnálva a könyvet csak ennyit mondott róla: annak leginkább a fikciós irodalom polcain lesz helye a könyvesboltokban.
Nos, lehet. De az tény, hogy nem tesz jót a demokrata esélyeknek az új, és – az Amazon előrendelései szerint – máris hatalmas népszerűségnek örvendő kiadvány.

 

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét