A könyvek városa

MEGJELENT: 2015. február 16., hétfő | SZERZŐ: Rácz András

Nagy-Britanniában, a walesi határ mellet, Herefordshire legszélén található aprócska település, Hay-on-Wye – könyvek tekintetében – a világ legjobban ellátott városa. Ezerkilencszáz lakosára több, mint húsz könyvesbolt jut, azaz körülbelül száz lakosra esik egy könyvüzlet.

Paradicsomi állapot

Miközben Magyarországon arról beszél a könyvszakma néhány furcsa képviselője, hogy túlságosan sok könyvesbolt van az országban, ennyit nem képes eltartani a hazai könyvpiac, addig a Herefordshire-i kisvárosnak gyakorlatilag minden utcája eltart egy könyvkereskedést.
A könyvrajongók számára mesebeli állapot azonban a közelmúltban szinte paradicsomi volt. Néhány évvel ezelőtt ugyanis még negyven könyvesbolt működött a városban, de a 2008-as válság hatására jelentős részük bezárt. Így mára húsz-huszonöt könyvkereskedés maradt Hay-on-Wye-ben.

Irodalmi és művészeti móka

Hogy a helybéliek igazi bibliofil, sőt bibliograf megszállottsággal rajonganak a betűért, arról nem pusztán a könyvesboltok száma tanúskodik, de az a tény is, hogy Hay-on-Wye-ben évről évre könyvfesztivált is rendeznek. A Hay Festival of Literature & Arts egyre nagyobb hírnévre tesz szert, bár vitathatatlan, hogy ma még nem vetekedhet a Frankfurti Könyvvásár népszerűségével. Az inkább alternatívnak ható irodalmi és művészeti móka, a mi fogalmaink szerint egyfajta kirakodóvásár, talán a kapolcsi Művészetek Völgyéhez hasonlítható.  


Könyvrajongók számára ideális otthon
Mindazonáltal tény, hogy Hay-on-Wye élete a könyvek körül forog. Minden sarkon egy könyvesbolt, évente egy fesztivál, és ilyen körülmények között, bizonyára a lakásokban is tekintélyes mennyiségű könyvnek kell lennie.
Arról sajnos nem szól a fáma, hogy a Herefordshire-i kisváros lakói mennyivel olvasottabbak az átlagos angoloknál, és azt sem kutatta egyetlen egyetem sem, hogy a helybélieknek származik-e bármiféle kézzelfogható előnyük abból, hogy eltartanak jó két tucat könyvesboltot. Az azonban egészen biztos, hogy könyvrajongók számára ideális otthont kínál a klasszikus angol kisváros a maga gyönyörű környezetével, és lenyűgöző könyvkínálatával. Én például szívesen oda költöznék…
Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Látogatható örökség

Látogatható örökség

Azok a műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, ingyen és szakszerű vezetéssel fogadják a látogatókat

Borirodalom a Várkertben

A magyar bor hungarikum, a magyar kulturális hagyomány fontos része

Indul a Lázár Ervin Program

„Egyetlen esemény is képes megváltoztatni egy életet, beindítani egy tehetséget”

Célkeresztben a visegrádiak és a törökök

A Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Lumen Kávézóban és az A38 hajón várják az érdeklődőket

Amerikai elismerés Krasznahorkainak

Az évente több kategóriában odaítélt National Book Awardot az Egyesült Államok egyik legjelentősebb irodalmi díjának tartják