Sherlock Holmes a padláson

Egy Sherlock Holmesról szóló, eddig ismeretlen történetre bukkant egy skót férfi. A nyolcvan esztendős Walter Elliot történész a helyi múzeumnak keresett anyagokat, amikor rátalált padlásán egy gyűjteményes kötetre, benne Sir Arthur Conan Doyle rövid történetével, amelyben Sherlock Holmes eltűnik és Watson indul a keresésére.

A legnépszerűbb detektív

Sherlock Holmes a skót származású író és orvos, Conan Doyle kitalált nyomozója, aki 1887-ben jelent meg először a könyvek lapjain. Mint briliáns londoni detektív, Holmes ismert magas intelligenciájáról; híres a megfigyelőképességéről, a következtetőképességéről és a logikájáról, amiket a bűnügyek megoldásánál igen találóan felhasznál. Alighanem az egyik legnépszerűbb fiktív krimifigura az irodalomban.
Conan Doyle összesen négy regényt és ötvenhat novellát írt Sherlock Holmes szereplésével. A művek túlnyomó részét a detektív barátja és életrajzírója, Doktor John H. Watson meséli el (négy kivétel akad, melyek közül kettőt maga a detektív mondja el, a másik kettő harmadik személyben íródott). A Holmes-történetek több mint negyven éven keresztül a The Strand Magazine lapjain jelentek meg; a regényeket folytatásokban közölték. A történetek mindig gazdag illusztrációkkal jelentek meg, melyeket Sidney Paget készített. A történetek az 1882 és 1903 közötti periódust ölelik fel, leszámítva néhány 1878-ban, 1880-ban, illetve 1907-ben játszódó történetet, és Az utolsó eset c. novellát, amely 1914-ben történik.

Ötven évre elfeledve

A Sherlock Holmes-történetek közül számosat megfilmesítettek. A leghíresebb Holmest játszó színész mindmáig Jeremy Brett, aki az 1980-as, 1990-es években egy angol tévésorozatban játszotta el a nyomozó szerepét. Jelentek meg könyvek is, melyek más írók tollából származtak ugyan, de Sherlock Holmest (és esetenként dr. Watsont) szerepeltették.
A fiktív irodalmi sztár tehát mai napig vonzó személyiség. Igazi rajongótábora van. Nem meglepő tehát, ha a most felbukkant történet lázba hozta a Holms-fanokat. Tény ugyanis, hogy most először került elő eddig ismeretlen Doyle-történet a közkedvelt detektívről azóta, hogy több mint nyolcvan éve kiadták a Sherlock Holmesról szóló utolsó művet.
Walter Elliot több mint ötven éve kapta a kötetet egy barátjától, de teljesen megfeledkezett róla mindaddig, amíg rá nem bukkant padlásán.

A híd, a könyv és az író
Az aprócska elbeszélés születésének természetesen regényes története van. A Sherlock Holmes: Discovering the Border Burgs and, by Deduction, the Brig Bazaar című rövid  históriát 1904-ben írta Doyle. A negyvennyolc oldalnyi gyűjteményes kötet kiadásával a helyiek pénzt akartak gyűjteni a selkirki híd újjáépítésére.  A skóciai város fahídját ugyanis 1902-ben árvíz pusztította el, és a helybéliek háromnapos rendezvénysorozatot szerveztek 1904-ben, hogy adományokat gyűjtsenek az újjáépítésre.
A kezdeményezés részeként adták ki, illetve el a The Book o' Brig című kötetet, amelynek történeteit maguk írták. Conan Doyle, az akkor már híres író, aki szeretett Selkirkben tartózkodni, az utolsó pillanatban járult hozzá a kötethez a rövid történettel. A könyvvel ötszázhatvan fontot gyűjtöttek a hídépítők, ami igen nagy pénz volt akkor.
A kötet szombattól látható a selkirki múzeumban.