A könyvtárbusz a világ közepén

MEGJELENT: 2014. március 28. | SZERZŐ: Rácz András

A könyvtárbusz lehetőséget teremt arra, hogy kis településeket a világ közepévé tegyünk anélkül, hogy egy tapodtat is mozdultunk volna – adta át a baranyai kistelepülések könyvtári ellátását szolgáló második könyvtárbuszt március 27-én, Pécsett Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az államtitkár az ünnepségen kiemelte: A könyvtárbuszhoz hasonló kezdeményezések lehetővé teszik, hogy egyszerre éljünk meghitt, családias közösségben, és az interneten keresztül tartsunk kapcsolatot a tőlünk sok száz, vagy ezer kilométerre élőkkel, és akár hivatali ügyeinket is onnan intézzük. Ennél jobb példát aligha találhatnánk a múlt értékeinek és a jövő igényeinek ötvözésére.
A XX. században sulykolt gondolatokkal szemben ma már mindannyian tudjuk, hogy az ember végső soron nem élhet a természetből kiszakítva. Ma már nem mi robogunk a jövő felé, ahogy azt a szüntelen haladást vizionáló baloldaliak képzelték, hanem a jövő érkezik hozzánk, egy barátságos, emberléptékű településre, például egy mindennel felszerelt könyvtárbusz formájában. Nem gyorsan romló áru, hanem szavatosságát korlátlan ideig megőrző szellemi táplálék, amely az esélyteremtő kormányzati kultúrpolitika erőfeszítéseinek köszönhetően olyan helyekre is eljut, ahol nincs italbolt és posta sem.
A pécsi Csorba Győző Könyvtár mintegy 130 millió forint forrású sikeres uniós pályázata keretében átadott második új könyvtárbusz 2014. április 1-jétől 28 hátrányos helyzetű baranyai kistelepülés számára nyújt korszerű szolgáltatásokat. A megyei könyvtár busza hetente 4-5 napra tervezett útja során minden településen kéthetente 1,5-1,5 órát tölt. A könyvtárbusz a rajta található mintegy 3500 könyvön kívül a Tudásközpontban megtalálható egymillió dokumentumhoz is hozzáférést biztosít, emellett közösségi hely is, ahol a lakosság számára rendezvényeket és képzéseket szerveznek.
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

PEN American-díjas lett King

PEN American-díjas lett King

A szólásszabadság, az írástudás és az információhoz való szabad hozzáférés lelkes szószólója

Tudnom kell –, hogy mitől letehetetlen

Jogait már a megjelenése előtt több mint húsz ország kiadója megvásárolta

Jogász és prosti – 2 in 1

Nyers szókimondás és a tarka nyelvi petárdák

Magyar-lengyel két jó barát…

Útikönyv kiváló fényképanyaggal, izgalmasan megírt történelmi epizódokkal

Putyin kémkedő verebe

A szenvedély veszélyes, mint a kémkedés Moszkvában

Feliratkozás a hírlevélre

Email