Szavazzon az idei Libri-dijasra

A mai naptól lehet szavazni a Libri idei irodalmi közönségdíjasára. A közönség a 10 döntős mű közül választhat, amelyeket 156 könyvből választott ki a Libri által felkért 212 tagú szakmai csapat – adta hírül közleményében a Libri Könyvkereskedelmi Kft.



Kép forrása
 
32 milliós nyeremény
A közlemény felidézi, hogy a könyves cég 2016-ban alapította meg a Libri irodalmi díjat és az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat, az elismerésekkel az előző év legjobb magyar szépirodalmi könyveit díjazzák.
A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak. A versenyben a díj átadását megelőző évben először kiadott, magyar szerző magyarul írt szépirodalmi művei vehetnek részt, azok a könyvek, amik hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak - olvasható a közleményben.
A közönség és a zsűri az alábbi 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2021-ben elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat: 
Bereményi Géza - Magyar Copperfield; 
Grecsó Krisztián - Magamról többet; 
Halász Rita - Mély levegő; 
Háy János - A cégvezető; 
Jászberényi Sándor - A varjúkirály - Nyugati történetek; 
Kiss Tibor Noé  - Beláthatatlan táj; 
Nádasdy Ádám - A szakállas Neptun;
Selyem Zsuzsa - Az első világvége, amit együtt töltöttünk; 
Szabó T. Anna - Szabadulógyakorlat; 
Tompa Andrea – Haza.


Kép forrása

Nagy nevek, nagy egyetemek
Az idén 156 könyvet tartalmazó lista 50 kiadó műveiből állt össze, ebből választotta ki a Libri által felkért, neves közéleti személyiségekből álló 212 fős szakmai bizottság a 10 döntős művet.
A felkérést nem kisebb szaktekintélyek fogadták el és szavaztak a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire mint Al Ghaoui Hesna, Arató László, Artner Szilvia Sisso, Babarczy Eszter, Barabási-Albert László, Bazsányi Sándor, Bárdos András, Bojtár B. Endre, Bombera Kriszta, Bus István, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Danks Emese, Enyedi Ildikó, Fáy Miklós, Gyurkó Szilvia, Horváth Gergely, Pelsőczy Réka, Sándor Pál, Vecsei H. Miklós vagy Zacher Gábor.
A Libri idén is bevonta a fiatalokat, és felkérte szavazni többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a CEU, a Debreceni Egyetem és az ELTE hallgatóit, valamint ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium diákjait, az Eszterházy Károly Egyetem, az IBS, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Kolozsvári Egyetem, a METU, a MOME, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem hallgatóit.
Az ő döntésük alapján állt össze az a tíz könyvből álló lista, amire majd a közönség és a szakmai zsűri is szavaz. A közönség május 2-ig adhatja le voksát a Libri weboldalán, a Libri irodalmi díj nyerteséről pedig az ötfős szakmai zsűri határoz. A grémium tagjai Bálint András színész, Beck Zoltán dalszerző, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus.


Kép forrása

Korábbi nyertesek
2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete és Bartis Attila A vége című regénye volt a díjazott, 2017-ben Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, Kepes András pedig Világkép című művéért vehette át a közönségdíjat. 2018-ban a közönség Bödőcs Tibor Addig se iszik című kötetére szavazott, a zsűri pedig Tompa Andrea Omerta című regényét ítélte a legjobbnak. 2019-ben a közönség tetszését Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye nyerte el, a Libri irodalmi díjat pedig Szvoren Edina vehette át Verseim című novelláskötetéért. 2020-ban a közönség Grecsó Krisztián Vera című regényére voksolt, míg a zsűri Láng Zsolt Bolyai című művét választotta a Libri irodalmi díj nyertesének.