Mentsük meg a könyvszakmát!

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke levélben fordult Demeter Szilárdhoz, mint a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztoshoz, támogatását kérve a könyvszakmára nehezedő nyomás enyhítésében. Az elnökasszony konkrét kormányzati intézkedéseket javasol a könyvágazatban tevékenykedő munkaadók, munkavállalók, könyvszakmai vállalkozások megsegítése érdekében.

Kép forrása

Gál Katalin tíz pontja
Az MKKE helyzetértékelése szerint a járvány ellen védekezés során valamennyi könyvesbolt bezárt, az online értékesítés alig bővült, a könyves mikrovállalkozások, családi vállalkozások egy része máris nagy bajban van. A könyvszakmai katasztrófa elkerülése végett a következőket javasolja: 
Mindkét oldalt (munkaadó és -vállaló) érintő közterhek, adók fizetésének felfüggesztése az év végéig.
A nettó minimálbér biztosítása valamennyi alkalmazott munkavállaló részére. Ugyanennyi támogatás biztosítása a katás, ekhós formában dolgozó munkavállalóknak az év végéig.
A munkaadó vállalkozások kiesett árbevételének kompenzálása, a tavalyi év mindenkori időszakát bázisként tekintve legalább az egyéb rezsiköltségek fedezésére elegendő mértékben a veszélyhelyzet végéig. A becsült bevételkiesés volumenének felmérése tagszervezeteink körében jelenleg zajlik. Az árbevétel kiesés 40–90 százalékos csökkenése várható.
Kiemelt mértékű gazdasági mentőöv összeállítása a könyvszakmában legalább 5 éve működő mikrovállalkozások – ezek legtöbbször családi vállalkozások – részére. Ennek tartalmaznia kellene egy vissza nem térítendő támogatást is.
Az újrakezdéshez jó hitelekre lesz szükség, illetve a meglévő hitelek „átprogramozására”; állami garanciavállalás, 3-5-7 éves futamidő, kamatmentesség, az első évben törlesztési moratórium, forgóeszköz, működési költségek kiegészítése, fejlesztés egyaránt legyen a felhasználási célok között.
Az e-könyvek áfáját csökkentsék 5%-ra, ezt szinte folyamatosan kértük az elmúlt években. A veszélyhelyzet a digitálisan hozzáférhető tartalmakat értelemszerűen felértékeli. Európában az utolsók között kaphatna az e-könyv a papírkönyvével azonos mértékű áfát.
Az állam vásároljon a könyvkiadóktól közvetlenül az általuk felkínált könyvekből 50%-os engedménnyel közművelődési hasznosításra, köz- és iskolai könyvtárak, rászoruló családok részére 1 milliárd forint keretösszeg erejéig. Az akció folyamatban van, a MKKE leadta a címlistát – kb. 10 000 cím –, döntésre várunk.
A pedagógusok, diákok kaphassanak könyvvásárlási kedvezményt.
Kérjük a nyílt könyvkiadási pályázati lehetőségek bővítését, a pályázható támogatás összegének jelentős emelését, pl. NKA.
Kérjük a MKKE bevonását a döntéselőkészítési fázisban a szakmát érintő tervezett intézkedések kidolgozásába.
Gál Katalin levele végén arra kéri Demeter Szilárdot, hogy az MKKE tervezetét juttassa el Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak és Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszterasszonynak.

Kép forrása

Baj van, és még nagyobb baj lehet
A könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a levéllel kapcsolatban leszögezte, hogy alapvetően egyetért a könyves szervezet helyzetértékelésével, ugyanakkor hozzá tette: „Hogy baj van, és még nagyobb baj lehet, ez általánosan érvényes majd’ minden gazdasági területre, így a könyvszakmára is. Bár talán rájuk fokozottabban. Eleve túltermelési válság kezdetén voltak, a tavaly év végén több olyan kiadóvezetővel beszéltem, akik aggódtak a könyvpiaci állapotok miatt.” 

Demeter Szilárd emlékeztetett arra, hogy a vitathatatlanul nehéz helyzet miatt „még a koronavírus európai megjelenése előtt elkezdtünk a MKKE elnökségével gondolkodni egy lehetséges könyvtörvényen, előkészítettünk egy nagy országos kutatást is, próbáltunk elébe menni a későbbre várt válsághelyzetnek.”

Belátva azonban, hogy a problémák előbb jelentkeztek, mint ahogy arra korábban számított a könyvszakma, most amennyire tudja, támogatja Gál Katalin tízpontos javaslatát. 
„Az én mozgásterem annyi, hogy a gazdasági felvetéseket eljuttassam a döntéshozókhoz (ez sürgősséggel megtörtént), esetleg proaktív módon kihasználjam a miniszteri biztosi jogosítványokat.
A gazdasági kérdésekről dönteni már meghaladja a miniszteri biztosi kompetenciaszintet. Bártfai-Máger Andrea miniszter asszonynak és Fekete Péter államtitkár úrnak tolmácsoltam a könyvszakma javaslatait. Ennyit tehetek.”

Kép forrása

Kiadók, írók, olvasók
Mindezek mellett, illetve a MKKE kezdeményezésétől függetlenül a miniszteri biztos azt is elmondta, hogy a járvány magyarországi kitörésekor munkatársaival összerakott egy gyors csomagot.  Erről úgy fogalmazott: „olyan mentőövet kerestem a magyar kiadók számára, ami nem alanyi jogon segélyez, hanem az adófizetőknek is jó. Ezt egyeztettem a szereplőkkel, két nap alatt sikerült összerakni egy rendszert. Ennek a lényege, hogy a kiadók a raktárban lévő készleteikből tesznek felajánlásokat, amiket az állam megvásárol, a Könyvtárellátón keresztül települési könyvátvételi pontokhoz juttatjuk el, ahonnan a könyvtárosok koordinálásával a közművelődési kollégák akár házhoz is szállítják a leginkább rászorulóknak. Ezt a csomagot a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén ismertettem, utána bekérték a döntéshozók. Majd meglátjuk, jut-e rá pénz.”
Demeter Szilárd az azt is elmondta, hogy a maga lehetőségei szerint íróinknak és előadóművészeinknek is összeállított egy-egy olyan csomagot, ami segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot. Hozzá tette: „mindháromnak az a célja, hogy az otthon ülő magyarok minőségi tartalomhoz jussanak. Ezt a logikát próbálom érvényesíteni főigazgatói, miniszteri biztosi pályám kezdete óta: a kultúrafogyasztó adófizetők az elsődlegesek, utána a művészek, majd harmadikként a szakmai szereplők.”
Persze, tette hozzá, az irodalmat, a kultúrát csak úgy lehet életben tartani, ha az olvasók maguk is hozzájárulnak a maguk eszközeivel. „Most lehet, hogy megköveznek, de én ebben az otthonülős válságban olvasásnépszerűsítési lehetőséget látok. Azért egész nap a képernyőt bámulni sem annyira jó. Ráadásul sok írónk nekiállt online felolvasni a műveit, vagy a kedvenc könyveit. Végre nagyobb figyelem fordulhat rájuk. Az a kiadó csinálja okosan, aki ebben meglátja a marketinglehetőséget” – fogalmazott a miniszteri biztos, mi pedig hozzá tehetjük: azok az olvasók csinálják okosan, akik az ingyenes kínálatot lelkesen nézik, olvassák, így pótolva be egy kicsit abból, amihez pénztárcájuk korlátos volta miatt korábban nem juthattak hozzá, így változtatva hasznos és örömteli idővé a vesztegzár nyomasztó napjait.