Pusztaszeri Woodstock

Az ötven évvel ezelőtti woodstocki fesztivál szellemiségét próbálja a magyar alföldre plántálni a Hello Ugar! A rendezvény az elmúlt években Woodstock az Ugaron néven zajlott. Az idén megújuló – s nem csak új nevet kapott – összművészeti, ökotudatos rendezvényt július 3-tól 6-ig tartják Ópusztaszeren.

Kép forrása

Hat színpadon ötven zenekar
A négynapos rendezvény helyszíne az ópusztaszeri Akhal Ménes és környéke. A fesztiválon az idén már hat színpadon több mint ötven zenekar lép fel. Lesznek összművészeti mikrofalvak, a zenei tehetségkutató Tálentum színpad győztese előzenekarként felléphet az A38 hajón, és kitelepül a Petőfi Irodalmi Múzeum is.
A Hello Ugar!-on koncertet ad mások mellett a Quimby, a 30Y, a Vad Fruttik, a Magashegyi Underground, a Supernem, a Kaukázus, a Kowalsky meg a Vega, a Biebers, a Maszkura és a Tücsökraj, a Bëlga, a Soerii & Poolek. A szervezők együttműködnek a Természetvédelmi Világalappal (WWF), de jelen lesz például a Greenpeace is. A fesztiválon napelemes energiaforrásokat használnak, lesz telefonparkoló, no selfie zóna.

Kép forrása

Összművészeti mikrofalvak
A nagyszabású rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Bognár Attila, az A38 vezetője elmondta, hogy a hajó és a Petőfi Irodalmi Múzeum közötti együttműködés már elkezdődött, a kezdő fiatal zenészeket és irodalmárokat összekapcsoló Deck-sorozat az A38-on havonta négy alkalommal látható.
Demeter Szilárd, a PIM igazgatója arról beszélt, hogy egy zenekar tagjaként már három éve fellép az ópusztaszeri fesztiválon. Kitért arra, hogy a PIM felügyelete alatt zajló irodalmi workshopok délutánonként lesznek a Hello Ugar!-on. „A PIM múzeumpedagógusai is kitelepülnek a fesztiválra és egész napos foglalkozást tartanak a kisgyerekeknek” – tette hozzá.
Az összművészeti mikrofalvakban az irodalom mellett színházzal, tánccal, képzőművészettel is lehet találkozni, a workshopokon az alkotás folyamatát ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők. A szervezők széles gasztronómiai kínálattal, éjszakai zenés filmes programokkal is várják a természetben fesztiválozni vágyókat.

Kép forrása

Mint egy nagy család…
Amerikai barátom, Bruce, azt mesélte, hogy ő ott volt a Woodstockon. Egyetemista volt, szájában egy nagy rózsával érkezett a félmilliós rendezvényre. 
Amikor megkérdeztem, milyen volt, azt mondta „bazi nagy tömeg volt, mindenki szeretett mindenkit, olyanok voltunk, mint egy nagy család, a zenekarok nyomták a zenét, mi meg az anyagot.”
Amiről nekem Szendrő József örökbecsű története jut az eszembe.
A mester színházát a rettegett, prüdériájáról hírhedt Meruk elvtárs látogatta meg.  
– Nagy baj van – kezdte Szendrő. – Az épület szétmállik, a függöny szakadozik, a forgószínpad elakadt…. 
– Majd megoldjuk – vágott közbe Meruk. – Ami ennél sokkal fontosabb: milyen itt a szocialista morál? 
– Szendrő eltöprengett. – Hát, igyekszünk, Meruk elvtárs, igyekszünk. Tudja, mindenki lefeküdt már mindenkivel, olyanok vagyunk, mint egy nagy család…