Jókai vagy Esterházy?

A Magyar Írószövetség Választmánya a tavaly november 13-i ülésén úgy döntött, kezdeményezi, hogy ezentúl minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján Kárpát-medence-szerte rendezzék meg „A Magyar Széppróza Napja” elnevezésű emlék- és rendezvénynapot. A kezdeményezéshez mindjárt csatlakozott számos irodalmi műhely és szervezet. A programsorozat kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia lesz, de a kezdeményezést ötvenmillió forinttal támogatja az EMMI Kulturális Államtitkársága is. 

Kép forrása

A Magyar Széppróza Napja
A Magyar Írószövetség Elnökségének és Választmányának közleménye szerint „Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megünneplésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez.” 
„Jókai Mór volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek voltak az olvasók és az irodalmárok körében, könyvei szinte máig példátlanul nagy számban kerülnek kiadásra és fogynak el”– folytatódik a közlemény.

Kép forrása

A Magyar Próza Napja
A kezdeményezés előzményéhez tartozik, hogy az ötletet eredetileg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése vetette föl tavaly júniusban az Ünnepi Könyvhéten. Akkor – nyilván megrendülve Esterházy Péter július 14-én bekövetkezett halála miatt – azt javasolta Kocsis András Sándor a MKKE elnöke, hogy Esterházy születésnapja, április 14. legyen a Magyar Próza Napja.
Miközben persze a gyász, a megrendülés és a méltó emlék állításának igyekezete érthető szándék, a józan megfontolás nem támogatja a dátumot. Erős Kinga a Magyar Írószövetség titkára az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, semmi baj nincs Esterházy Péterrel, az irodalom minden barátja nagyra becsüli munkásságát, ám az nem szerencsés, hogy az április 14.-i dátum közel van április 11-éhez, a József Attila születésnapján ünnepelt Magyar Költészet Napjához. Az Írószövetség pedig szeretné elvenni a figyelmet a vers elől, ezért egy távolabbi időpontot kerestek. Így esett a választás Jókai Mór születésnapjára. Kocsis szerint viszont kedvező a Költészet Napjához közeli dátum, mert így többnapos rendezvénysorozat ünnepelhetjük a magyar irodalmat.

Kép forrása

És a Magyar Irodalom Napja
Kocsis András Sándor, illetve a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése azonban ragaszkodna a maga ötletéhez. Üdvözlik ugyan az Írószövetség kezdeményezését, de azt javasolják, hogy Jókai Mór életműve előtti tisztelgésként, az író születésnapja legyen a Magyar Irodalom Napja, míg a Magyar Próza Napja pedig legyen az általuk felvetett dátum, Esterházy születésnapja. 
A dolog pikantériája, hogy a könyves szövetség, úgy tűnik, későn kapott észbe – levelük meg sem érkezett a Bajza utcába – a szervezés meg már elkezdődött. 
Erős Kinga úgy nyilatkozott, hogy február 18-án, azaz az Írószövetség kezdeményezésének megfelelően, Jókai Mór születésnapján országra, sőt Kárpát-medencére szólóan megrendezik a Magyar Széppróza Napját. Már tervezik a programokat, szervezik a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartandó gálaműsort, hamarosan meghirdetnek egy novellaíró pályázatot, de lesznek programok Jókai életének fontos helyszínein, így Komáromban és Balatonfüreden, illetve más, vidéki városban is.