Így gondozd a tehetséget!

Úgy tűnik, nem pusztán egy üres ünnepség a magyar kultúra napja, hiszen éppen ennek a napnak a közelében bontakozott ki élénk közéleti vita a közelmúltban megalapított Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kezdeményezéséről, jövőjéről, elképzeléseiről. A disputában azonban rögtön az elején megjelentek a sanda feltételezések, ezért fontos, hogy az alapkérdésekkel kapcsolatban felidézzük az egyik legilletékesebb szereplő, Orbán János Dénest, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. irodalmi-szakmai vezetőjének szavait. A költővel több interjú is készült a közelmúltban, s most ezekből válogattunk össze pár érdekes gondolatot.

Meg kell haladnunk a szekértáborok logikáját

„A művészet folyamatosan frissülésre szorul. Közhely, hogy mindig újabb meg újabb tehetségekre és minél jobban képzett alkotókra van szükség – de igaz. De nem csak erről van szó. Például arról is, hogy meg kell haladnunk a szekértáborok logikáját, ami megmérgezi az irodalmi életet is. Borzalmas és egyben nevetséges, hogy már odajutottunk, hogy művészeink politikai álláspont alapján söröznek, vagy nem söröznek egymással.” – indokolta az új szervezet létjogosultságát a szakmai vezető egy beszélgetésben, hozzá téve: „a világban gyors paradigmaváltás van, gondoljunk bele, hogy csak a Facebook mennyire megváltoztatta az életünket. Az irodalomnak egyre nehezebb követnie a változásokat, közönséget veszít, bizony sokat kell töprengenünk azon, hogy hogyan tartsuk a lépést.”
Ugyanakkor Orbán János Dénes arra is rámutatott, hogy a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. elsősorban oktatási intézmény, nem pedig érdekképviselet. „Rendezvényszervezéssel is foglalkozunk majd, könyvek megjelentetését is tervezzük, rangos könyvkiadókkal közösen, de a fő célunk egy nagyon komplex oktatás, valamint források felhajtása, melyeket a fiatal irodalomra fordítunk – nem csak a mi intézményünkre, teszem hozzá. Már többször elmondtam és most is hangsúlyozom: nem az írószervezetek ellenében jöttünk létre, tevékenységünk az ő munkájukat is segíteni fogja, és mindenkivel, aki erre hajlandóságot mutat, és nem zárkózik el eleve irodalmon kívüli megfontolások alapján, szívesen társulunk jó projektekben, a fiatal irodalom érdekében.

Az első próbálkozásoktól a rendszeres publikálásig
Az újonnan létrejött nonprofit Kft. céljaival kapcsolatban a szakmai vezető elsősorban arról beszélt, hogy „az anyaországi és határon túli magyar művésztehetségek felkutatása és szakmai kiteljesedésük elősegítése” a legfontosabb feladat. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az új intézmény többéves irodalmi képzést, pontosabban írói képzést, íróakadémiát indít. Orbán János Dénes szerint erre azért van szükség, mert „az első lépésektől, az első verspróbálkozásoktól a rendszeres publikálásig és az irodalmi életbe való belépésig hosszú az út, ilyenkor adják föl a legtöbben, közöttük lehetnek akár géniuszok is, hiszen a tehetség nem mindig esik egybe az önérvényesítési képességek meglétével, nem beszélve arról, hogy egyesek nehéz szociális helyzete is akadály lehet.”
Hogy pedig az akadályokat eltakarítsák a legtehetségesebb író-jelöltek útjából a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. harminc kezdő írót részesít ötven- és kétszázötvenezer forint közötti havi juttatásban, három éven keresztül. „Emellett megtámogatjuk a kiadványaikat, műveik idegen nyelvekre történő fordítását. Cserébe a képzés folyamán írt művek jogát négy évre átadják az Akadémiának. Az akadémia kereskedni fog ezekkel a jogokkal, és a bevételekből fele-fele arányban osztozik az alkotókkal, a bevételt pedig – nonprofit kft-ként – visszafordítja a képzésre.”

Szeniorok és palánták
A program meglepően gyorsan el is kezdődhet Orbán János Dénes úgy nyilatkozott, hogy az üzleti terv jóváhagyását követően, február folyamán már meg is jelenhetnek azok a pályázatok, amelyeknek elbírálását követően – valószínűleg március közepén – már meg is kezdik a tehetséges literátusok képzését. „A feltételek a pályázati kiírásban fognak szerepelni, bárki jelentkezhet, aki megfelel, három korhatáros kategóriában pályáztatunk: lesz egy szenior csoport, negyven évesnél nem idősebb, haladó íróknak, akiket nem csak az írói kiteljesedésben szeretnénk segíteni, hanem kiképezni őket arra, hogy ennek az intézménynek a későbbi oktatói lehessenek. Lesz egy olyan csoport, ahová szinte kész, előszerkesztett első kötettel lehet felvételt nyerni, és lesz egy csapat teljesen kezdő palánta” – tette hozzá a szakmai vezető.
A képzés tervezett tartalmáról megtudhattuk, hogy míg a szeniorok főképp abban kaphatnak tanácsot, segítséget, amire igényük van, addig a fiatalabbak komoly stúdiumra számíthatnak.  „Az első kötetüket előkészítő tanoncok tudását előbb fölmérjük és személyre szabjuk a tananyagot, hiszen közöttük lehetnek olyanok, akiknek már van tapasztalatuk a szakmában. Legrosszabbul a palánták járnak, ők mázsányi szakirodalmat és házi olvasmányt kapnak, emellé házi feladatot, lesz ám rondó- meg villanella-írás, és a menetrendet is kell tudni alkaioszi strófába önteni. Az írói képzés mellett kell tanulni kulturális újságírást, könyv- és lapszerkesztést, tördelést és műszaki szerkesztést, előadóművészetet, művelődésszervezést, irodalmi marketinget, és mindenki megkapja azt a jogi és gazdasági képzést is, amit elengedhetetlenül kell tudni egy írónak ahhoz, hogy eligazodjon a szerződések és a számlák, honoráriumok, jogdíjak világában” –  fogalmazott  Orbán János Dénes, hozzá téve: „A célunk az, hogy sokoldalúan képzett, több lábon álló, életképes írók kerüljenek ki az akadémiáról.”