Ne merd elolvasni!

Kedvelem a furcsa könyveket. Polcomon egymás mellett sorakozik Kadhafi ezredes zöld könyvecskéje, Mao elnök Vörös könyve, a Kommunista kiáltvány, meg régebben ott volt a Mein Kampf is, csak egy – mellesleg családját Auschwitzban elvesztő – barátom elkérte és nem adta vissza… De akárhányszor is belelapoztam ezekbe az – amúgy igen bárgyú – kötetekbe, egyszer sem rohantam a legközelebbi sörözőbe, hogy ott puccsot szervezzek…
Mindez azért érdekes, mert ismét fellángolt a vita Németországban arról, szabad-e újra kiadni Hitler hírhedt könyvét.

Jogvesztés és jogos aggodalom

Jövőre ugyanis, hetven évvel Hitler halála után, elveszti jogait jelenleg még a szerzői jogokkal bíró bajor állam, amely eddig, mint jogtulajdonos, tiltotta a könyv utánnyomását. Amikor ez bekövetkezik, a könyvpiacon szabadon elérhető lesz a Mein Kampf.
Hogy ez fontos, vagy nem fontos, azzal kapcsolatban hadd jegyezzem meg, hogy 2009-ben – a szerzői jogok megsértése miatt – ötvenezer forint pénzbüntetésre ítélt a Fővárosi Bíróság egy forgalmazót Hitler magyar kiadású könyvének terjesztéséért. Mindazonáltal a rettegett kötet elég könnyen beszerezhető, gyakorlatilag a világ összes nyelvén. A The Guardian az év elején például arról számolt be, hogy a könyv digitális kiadásaiból bestseller lett. Ám a szerzői jogi védelem lejárta után az efféle kalózkiadások helyét átvehetik – és ahogy a könyvpiac mindenre elszánt szereplőit ismerem – át is fogják venni a különféle legális kiadások, s bizonyára némelyik izgalmasabb kötet sok olvasót fog vonzani.
Németországban így sokakat aggodalommal tölt el a gondolat, hogy a szerzői jogvédelem lejártával újra megjelenhet a kötet. A probléma persze nem pusztán a könyvben van, hanem a közegben is, amelyben ismét olvashatóak lesznek a gyűlölet szavai. Hiszen jelenleg Európa olyan időszakát éli, amelyben erősödőben van az idegenellenesség és az antiszemitizmus, egyre népszerűbbek a szélsőséges eszmék, s így az angol és más nyelvű Mein Kampf-eladások csúcsokat döntögetnek.  

Tiltás vagy kritika
Kihúzandó a dolog méregfogát, a müncheni Kortörténeti Intézmény Tudományos Kutatóintézetének öt fős munkacsoportja évek óta dolgozik egy olyan Mein Kampf-kiadáson, amelyet jegyzetekkel látnának el, hogy így a kortárs olvasók számára – mintegy újraértelmezve, a tudományos diskurzus szintjére emelve – publikálhatnák az egyébként nyilvánvalóan dokumentumértékű szöveget.
Az eredeti kötet 780 oldalból áll, az új kiadás ötezer tudományosan hozzáfűzött kommentárt fog tartalmazni Bevezetések és Nyilvántartások címen. „Körülbelül kétezer oldalas, kétkötetes kiadást terveznek”, – nyilatkozta a Zeit magazinnak az Intézet helyettes igazgatója, Magnus Brechtken.
Az elképzelés annyira jónak tűnt, hogy 2012-ben a szerzői jogutód Freistaat Bayern bejelentette, hogy az új kiadás megjelentetését ötszázezer Euróval támogatja.
Azóta azonban nagyot fordult a náci alapvetés megítélése. Az elmúlt év nyarán a német szövetségi állam úgy döntött, hogy a Mein Kampf új kiadását külön törvény alapján egyszerűen betiltják. A törvény szerint a Hitler-könyv bármiféle kiadása és forgalmazása bűncselekménynek minősül. Bajorország ugyancsak visszavonult, és úgy döntött, mégsem támogatja a felajánlott félmillió euróval a Mein Kampf újbóli kiadását.
A müncheni Kortörténeti Intézmény – amelyik évek kemény munkáját fektette a valóban értékesnek tűnő kiadás előkészítésébe – természetesen hökkenten fogadta a változásokat.

A bíróságon találkozunk!
Magnus Brechtken szerint az Intézmény még nem foglal állást abban a kérdésben, hogy 2016 januárjában az eredeti terveknek megfelelően kiadják-e avagy sem a Mein Kampf jegyzetekkel bővített változatát. A kérdés ugyanis ezek után nem emlékezetpolitikai probléma, vagy érzékenységet esetleg sértő vitatéma, hanem tisztán jogi, pontosabban meglehetősen tisztázatlan jogértelmezési kérdés.
A kutatók szerint ugyanis elképzelhető, hogy ők tulajdonképpen nem is Hitler könyvét fogják újra kiadni, hanem egy tudományos szakmunkát készítenek a náci vezér kötete kapcsán. Ha van ilyen jogértelmezése a szóban forgó kötetnek, akkor a Kutatóintézet munkatársai egyértelműen Hitler-ellenes írást terveznek kiadni, a hozzáfűzött kommentárok ugyanis teljesen más megvilágításba, éppen az eredetivel ellenkező kontextusba helyezik az eredeti szöveget. A munkacsoportot vezető Christian Hartmann például így nyilatkozott: a szélsőjobboldali propagandairat jegyzetekkel kiegészített verziója arra hivatott, hogy tudományos alapot teremtsen a hitlerizmus jövőbeli tanulmányozásához.
„Egy kész tudományos munkán tisztán kell látszódni annak, hogy a tartalma miatt lehet-e büntetőjogi-kiadványként kezelni – fogalmazott a készülő mű lehetséges átértelmezéséről a bajor igazságügyi minisztérium szóvivője. – „Egyes esetekben a tényleges szövegeket, a tartalmat kell megvizsgálni.” Ami hevenyészett fordításban így is visszaadható: csináljátok csak, majd a bíróságon találkozunk!
Hogy tehát mennek-e börtönbe a kutatók, azt előre nem lehet eldönteni. Hogy azonban a bíróság elé fognak állni, az abból is sejthető, hogy a tervezett könyvnek már most széles ellentábora van. A német sajtóban idézik például Levi Solomont, a berlini zsidó közösség antiszemitizmus ellen küzdő osztályának vezetőjét, aki így nyilatkozott a müncheni tudósok tervéről: „Egyértelműen ellenzem a Mein Kampf kiadását. Hogyan lehet jegyzetekkel ellátni a Gonoszt? Hogyan lehet magyarázatot fűzni egy olyan emberhez, mint Hitler? Ez a könyv távol áll az emberi logikától."
Persze a vita olykor megdöbbentően cinikus véleményeket is előhoz. Florian Sepp, a Bajor Állami Könyvtár történésze szerint a „könyv túl veszélyes a nép számára". És ezzel a kígyó a farkába harapott: a történész és a bestseller-leső, lelkiismeretlen kalózkiadó békében megfér az érték-nihilizmus billegő platformján.